Copiii si timpul lor in aer liber
Copiii adora sa petreaca timpul afara. Ei adora de multe ori si lucruri care nu le fac bine in mod deosebit - ciocolata multa, desene animate - dar timpul petrecut in aer liber este benefic pentru ei din toate punctele de vedere. Atunci cand se joaca afara, copiii isi consuma energia intr-un mod sanatos, devin mai cooperanti, capacitatea lor de concentrare creste si, in plus, observand natura cu toate particularitatile, inteleg si invata o multime de lucruri noi.
Sigur ca este importanta interactiunea si socializarea de care au parte in parcuri si in spatiile de joaca amenajate special pentru ei, dar pentru ca e vacanta si au foarte mult timp liber ar fi ideal, pentru toate partile implicate, sa aiba si spatii de joaca unde sa se poata juca liberi, mai putin constransi de reguli si norme. Adica da, in propria curte. Am pregatit o lista cu sugestii despre ce puteti face pentru ca potentialul gradinii sa fie exploatat intr-o masura cat mai mare. Ce e important de stiut – mai ales daca nu aveti foarte mult timp la dispozitie – este ca o gradina in care copiii sa se simta bine nu trebuie sa fie o gradina extrem de organizata. Copiii sunt dominati de un mare spirit aventurier, atractia catre necunoscut este mare, curiozitatea la fel, de imaginatie nu mai vorbim.
Asa ca cel mai mult vor aprecia locurile mai putin amenajate, locurile unde se pot ascunde sau catara (un copac batran cu crengile groase, o scorbura in care sa isi poata ascunde micile comori descoperite – conuri, pietre, pene de pasari etc. Nu or sa spuna nu nici unei casute construite in copac, dar, sa fim realisti, putini copii au norocul sa se bucure de asa ceva).
Dati-le liber la balaceala cat pentru tot restul anului in care au auzit: ai grija sa nu te uzi, o sa ne jucam cu apa la vara. Ca vorbim despre aspersoarele care iriga gazonul, ori despre un iaz de gradina sau o piscina, apa exercita o atractie fantastica asupra copiilor, nu se plictisesc de ea niciodata.
Clasica groapa cu nisip este si ea un element care o sa le capteze atentia o buna bucata de vreme, mai ales daca nu au acces la ea in parcurile pe care le frecventati de obicei. Puteti sa le amenajati si un banc de lucru unde sa bata cuie, sa insurubeze, sa construiasca diverse lucruri adecvate varstei.
Copiii se bucura atunci cand pot sa faca ceea ce facem noi adultii, asa ca daca aveti in gradina straturi cu legume sau flori, incurajati-i sa se implice in activitatile de ingrijire a acestora inca de la inceput. Creati un kit cu unelte potrivite pentru varstele lor (o scafa, o grebla, un plantator, o stropitoare etc) si invatati-i sa cultive propriile plante intr-un colt de gradina care sa fie al lor. Astfel vor putea urmari cum se dezvolta plantele, vor fi mai incantati sa manance ceea ce au cultivat prin munca proprie, iar timpul pe care il veti petrece cu ei ocupandu-va impreuna de gradina o sa le ramana intiparit in minte pentru totdeauna.
Pentru copiii mai mari, pasionati de carti si povesti, investiti intr-un hamac pe care sa il amplasati undeva la umbra – vor fi foarte incantati sa stea acolo si sa se bucure in liniste de aventurile lui Tom Sawyer si ale prietenului sau, Huck Finn.
Sunt doar cateva idei pe care fiecare parinte le poate adapta si dezvolta in functie de copil (pentru ca nu toti sunt la fel, iar parintii stiu cel mai bine daca al lor copil vrea sa arunce cu pietre in apa sau prefera sa le picteze undeva la umbra unui copac) si de spatiul avut la dispozitie. Veti observa din capul locului ca activitatile pe care le vor prefera copiii variaza mult in functie de varsta, in timp ce un toddler o sa stranga betisoare si frunze intr-o cutie sau galetusa de nisip, cei mai mari vor opta, in general, pentru activitati mai complexe.
Noi va incurajam sa ii scoateti la aer, sa ii lasati sa descopere natura si viata in formele lor pure, sa fiti acolo sa le raspundeti la intrebari si sa va bucurati impreuna cu ei.
Autentificare
Creeaza Cont Nou