Intrucat toti cei care isi iubesc curtea si gradina se straduiesc sa ofere peluzei de gazon cel mai bun start la inceput de sezon, ne propunem astazi sa iti povestim despre fertilizantii Landscaper Pro.

Pentru a putea face o alegere cat mai potrivita pentru gazonul tau, este important sa intelegi principalele caracteristici ale fertilizantilor care se gasesc pe piata. Dincolo de brand, este necesar un minim de intelegere al elementelor chimice pe care ingrasamintele le contin (mai ales daca ai chiulit la chimie sau iti amintesti vag orele de botanica!), iar apoi modul de functionare al fertilizantilor.

La majoratitatea fertilizantilor pentru gazon vom intalni o combinatie de diferite concentratii ale principalelor elemente – azot (N), fosfor (P) si potasiu (K) – numite si macronutrienti, dar si alte elemente (calciu, magneziu, fier) si o sa te ajute foarte mult sa stii ce face fiecare pentru peluza ta.

Azotul este cel care stimuleaza planta sa vegeteze, adica ajuta cresterea si produce masa foliara, mentinand totodata apa in radacina. Azotul este unul dintre componentele clorofilei, compusul cu ajutorul caruia planta foloseste lumina si caldura soarelui pentru a transforma apa si bioxidul de carbon in glucoza care sta la baza cresterii.

Fosforul este elementul care sustine, cu precadere, formarea sistemului radicular, dar nu numai. Un gazon sanatos este, in primul rand, un gazon cu radacini robuste, suficient de puternice incat sa sustina firul de iarba de care tu te bucuri. Radacina plantelor functioneaza in general ca o mama pentru planta – aceasta ingrijindu-se sa furnizeze cele necesare foliajului, fara a-si mai purta de grija siesi, asa incat, daca observam semne de ingalbenire la nivelul ierbii, este necesar sa luam masuri in primul rand pentru sustinerea si intarirea radacinilor.

Potasiul este elementul care pe de o parte ajuta la fotosinteza, si pe de alta parte, este implicat in transportul nutrientilor la nivelul celulelor plantei. Este substanta care, per total, intareste planta de la radacina pana la frunze. Gazonul care primeste o cantitate suficienta de potasiu este mai rezistent la boli si la temperaturi scazute.  

Landscaper Pro vine cu o oferta de produse cu diferite combinatii ale acestor  macroelemente, care acopera o varietate larga de nevoi ale diverselor tipuri de peluze.

De ce Landscaper Pro? O sa iti povestim aici despre lucrurile cu care ne-au convins pe noi.

Fertilizantii Landscaper Pro sunt sub forma de microgranule peliculate, uniforme si omogene. Tradus in cuvinte simple, toate microgranulele au aceeasi dimensiune si fiecare granula in parte are exact aceeasi compozitie de elemente chimice.

Fiind atat de mici, ele intra rapid printre firele de gazon si ajung direct pe sol, eliminand astfel riscul de a fi prinse in masina de tuns. Este foarte important sa tineti cont de indicatiile de utilizare ale producatorului care recomanda aplicarea fertilizantului pe foliaj uscat pentru a evita lipirea granulelor de frunze si irigarea dupa aplicare, care ajuta la distribuirea uniforma a produsului la baza plantelor. Totodata, fertilizarea se va face dupa efectuarea operatiunilor de taiere, scarificare sau aerare pentru a evita inlaturarea granulelor impreuna cu surplusul de masa vegetala sau deteriorarea lor cu uneltele folosite. De asemenea, pentru o distribuire uniforma, este recomandata utilizarea unui dispozitiv de imprastiere.

O alta trasatura deosebita a fertilizantilor Landscaper Pro este longevitatea. Aceasta nu este influentata in niciun fel de Ph-ul solului, de umiditate sau de prezenta in sol a materiilor oganice sau a mineralelor. Granulele nu se topesc in apa!

Singurul factor care influenteaza eliberarea fertilizantului din granule este temperatura medie a solului.

Spre deosebire de ingrasamintele conventionale care elibereaza substantele hranitoare rapid, stimuland planta sa se dezvolte brusc, in valuri de crestere si in mod dezechilibrat (foliaj bogat, dar radacini incapabile sa il sustina), ingrasamintele cu eliberare controlata furnizeaza hrana zilnica pentru firele de gazon pentru vreme indelungata, iar plantele se dezvolta sanatos si uniform.

Putem spune ca este un fertilizant inteligent care completeaza in mod firesc nevoile plantei. Cand temperaturile cresc, plantei ii este necesara o cantitate mai mare de hrana si prin urmare granulele cresc nivelul de eliberare a substantelor. Daca temperaturile scad, treptat planta intra in mod firesc in repaos vegetativ, iar granulele elibereaza mai putini nutrienti, crescandu-si astfel longevitatea.

Spre exemplu, in perioadele caniculare, gazonul este supus unor niveluri ridicate de stres si, prin urmare, are nevoie de hrana suplimentara. Atentie insa aici:  temperatura crescuta este cea care stimuleaza eliberarea unor cantitati mai mari de fertilizant, dar apa este cea care conduce subtstantele nutritive in substrat, adica la radacina plantelor. Chiar daca fertilizantul a fost aplicat cu ceva timp inainte de zilele aride caracteristice lunilor iulie si august, sa nu uitam ca la temperaturi caniculare el va elibera brusc o cantitate mai mare de nutrienti si are nevoie de o cantitate mai mare de apa pentru a evita posibile situatii de ardere. E simplu, daca tu simti ca ti-ar prinde bine o balaceala in piscina, e semn ca si gazonului i-ar trebui ceva mai multa apa!

Desigur, fiind atat de conditionat de temperatura solulului, o sa te intrebi cum stim ca nivelul de ingrasamant incepe sa scada? In general, nivelul de fertilizant scade atunci cand incepe sa scada cantitatea de iarba tunsa. Acesta este primul semn.  Semnele de ingalbenire apar de obicei ca un strigat de nevoie a gazonului, intr-o ultima etapa, pe care, cu siguranta, ne dorim sa o evitam.

Un alt lucru demn de mentionat despre Landscaper Pro, este acela ca invelisul microgranulelor este complet biodegradabil – odata ce capsulele au epuizat substantele nutritive, ele raman ca niste coji goale de ou care se topesc in sol, fara a modifica in vreun fel compozitia acestuia.

La Gardenpedia gasiti principalele produse Landscaper Pro, disponibile in ambalaje de 5 si 15 kg.

Spring and Summer - NPK: 20% - 00% - 07% + microelemente

Este destinat utilizarii inca de primavara devreme, cand gazonul isi revine dupa perioada de iarna. Asigura un efect rapid chiar si pe timp racoros, cu rezultate vizibile dupa primele doua zile. Cu o zi inainte de fertilizare este extrem de importanta tunderea gazonului. Se recomanda ca aplicarea se sa faca dimineata foarte devreme, cand planta este deschisa din punct de vedere anatomic sa asimileze fertilizantul (la temperaturile foarte ridicate, plantele se inchid – ca o forma de autoconservare – incercand sa evite pierderile mari de apa prin transpiratie). Este, de asemenea, foarte important ca in primele 2-3 zile dupa fertilizare, gazonul sa fie udat din abundenta, cu 50% mai mult decat in mod obisnuit.

Perioada optima de aplicare este martie - august, iar longevitatea este de 2-3 luni.

New Grass - NPK: 20% - 20% - 8% + microelemente

Este un ingrasamant ideal pentru infiintarea unor peluze noi de gazon, indiferent daca este vorba despre insamantare sau despre aplicarea unor rulouri de gazon. Nutrientii sustin o germinare rapida si eficienta a semintelor. In cazul rulourilor de gazon, chiar daca plantele sunt deja crescute, radacinile lor au fost afectate la taiere, si iarba are nevoie de sustinere in procesul de adaptare la noile conditii de mediu. Continutul ridicat de fosfor (20%) stimuleaza dezvoltarea radacinilor, iar procentul mare de azot (20%) ajuta la cresterea unor plante verzi, cu frunze bogate si sanatos.

All Round - NPK: 24% - 5% - 8% + 2%MgO

Are la baza formula unui ingrasamant de intretinere a gazonului si functioneaza cu rezultate foarte bune atunci cand stratul de gazon a fost tratat impotriva muschilor sau a buruienilor. Eliberarea controlata a nutrientilor reprezinta baza unei cresteri echilibrate si a unui sistem de radacini solid, stabil.

Perioada optima de aplicare este martie-iunie, iar longevitatea este de 4-5 luni.

Full Season - NPK: 27% - 5% - 5% + 2MgO

Fertilizantul Full Season se aplica o singura data, avand efect pe toata durata sezonului. Concentratia mare de azot (27%) stimuleaza cresterea plantelor, mentine apa in radacini si creeaza masa foliara bogata si sanatoasa. Aportul de magneziu din ingrasamant intensifica procesul de fotosinteza si confera un verde viu firelor de iarba. Datorita formulei care contine atat substantele de baza, cat si microelemente, ingrasamantul asigura o crestere armonioasa a gazonului, cu radacini puternice, sporind rezistenta la buruieni si muschi.

Pre Winter - NPK: 14% - 5% - 21% + microelemente

Este un produs destinat pregatirii gazonului pentru perioada de iarna, cand acesta este supus unui stres major, recomandat pentru peluzele gata formate, dar si pentru cele insamantate in toamna sau la montarea rulourilor in septembrie-octombrie.

Daca aplicarea se face in luna septembrie, granulele mai elibereaza cel mult 3 luni, pana cand temperaturile scad foarte mult, iar gazonul intra in repaos. Nefiind solubile in apa, ele raman acolo pana in primavara si incep sa elibereze din nou cand vremea se incalzeste si plantele au iarasi nevoie de hrana.

Pre Winter se aplica intotdeauna dupa scarificarea de toamna a gazonului. Odata cu eliminarea masei de vegetatie uscata, este stimulata regenerarea, apar radacini noi care, pentru o crestere viguroasa, au nevoie de hrana. Astfel, potasiul din compozitie (in concentratie mare - 21%) este rapid absorbit de plantele tinere, iar acestea cresc puternice si gata pregatite pentru temperaturile din anotimpul rece.

Universtar Balance - NPK: 15% - 5% - 15% - 2CaO + 2MgO

Pe langa azot, fosfor si potasiu, Universtar Balance contine calciu si magneziu. Calciul mareste rezistenta plantelor la atacurile de insecte si este in acelasi timp foarte important pentru dezvoltarea normala a radacinilor. Magneziul, pe de alta parte, joaca un rol important in respiratie si fotosinteza si le confera frunzelor un verde intens si sanatos.

Shade Special - NPK: 11% - 5% - 5% + 8Fe

Este un produs dezvoltat pentru intretinerea gazonului in zonele umbrite, fara expunere optima la lumina soarelui. In general, in aceste zone, exista riscul aparitiei muschiului – o panza verde care sufoca gazonul. Pentru a combate muschiul, ideal este sa distrugem mediul favorabil dezvoltarii acestuia. Daca acest lucru nu este posibil, sunt recomandate aplicari repetate la intervale de cate 6 saptamani.

 

Pentru mai multe informatii despre fertilizanti si despre produsele Landscaper Pro, consultantii Gardenpedia sunt la un telefon distanta.