Ingrijirea de toamna a gazonului – Cu gandul la vara viitoare
Pofta de gradinarit se trezeste in noi mai ales primavara, cand ne-am plictisit deja de “hibernare” si vrem sa revenim la viata cu toate fortele. Multi dintre noi isi fac planuri legate de amenajarea curtilor si de infiintarea sau ingrijirea peluzelor de gazon abia incepand cu luna martie.
Trebuie sa stim, insa, ca pentru a ne bucura vara viitoare de un gazon solid, sanatos si verde, este nevoie sa ii oferim atentie si ingrijire inca de pe acum. Pare ca soarele nu se lasa dus prea usor si avem parte de o toamna calda si prietenoasa care ne permite inca sa urmam toti pasii necesari care sa ii asigure gazonului nostru un start bun in primavara viitoare.
Gardenpedia a facut pentru tine o lista clara de pasi pe care este bine sa ii urmezi in ingrijirea de toamna a gazonului tau.
Scapa de frunze si resturi vegetale uscate (scarificare)
Aceasta operatiune, una esentiala pentru sanatatea peluzei tale, are ca scop indepartarea masei vegetale uscate care, pe de o parte, nu permite soarelui sa ajunga la firele mai mici, dar sanatoase, iar pe de alta parte poate ascunde diverse boli sau daunatori. Pentru scarificare se poate folosi o grebla sau un scarificaror electric. Scarificarea cea mai eficienta se face atunci cand solul este foarte bine uscat la suprafata deoarece tot ceea este uscat iese usor, fara a deranja radacinile. Datorita acestei operatiuni, ramificatiile laterale ale firelor de iarba sunt separate si, ulterior, prind radacini noi ducand astfel la un gazon mai bogat.
Ocupa-te de aerare si suprainsamantare
Odata ce ai scos toata partea uscata si toate buruienile nedorite, ai ajuns deja la etapa urmatoare, cea de aerare, adica inteparea solului in vederea aerisirii substratului. Poti folosi fie o furca cu colti drepti, fie asa numitele ”talpi tepoase” pe care le montezi peste incaltaminte si iesi la plimbare prin tot gazonul, fie un aerator electric. Aerarea reface structura solului, facilitand patrunderea apei, a oxigenului si a nutrientilor la radacina gazonului.
Acum este momentul cel mai bun pentru suprainsamantare, pentru umplerea golurilor provocate de arsita sau daunatori.
Toamna solul pastreaza inca din caldura inmagazinata in timpul verii, iar temperatura substratului este elementul cel mai important pentru germinare. Daca semintele semanate in lunile martie-aprilie rasar dupa 14-21 de zile, semintele semanate in septembrie – octombrie pot aparea la numai 7-14 zile. La doua saptamani dupa rasarire poti face deja si prima tundere. Iar un gazon care a fost tuns de doua ori inainte de inghet, este suficient de robust ca sa reziste foarte bine peste iarna.
Fertilizeaza si iar fertilizeaza!
Tine minte ca apa spala solul de nutrienti. Prin irigarea foarte frecventa – atat de necesara pentru mentinerea gazonului in vreme de canicula – substantele nutritive se duc tot mai adanc in sol, nemaifiind accesibile radacinilor firoase, mici ale gazonului. Daca timpul sau bugetul iti permit o singura fertilizare pe parcursul intregului an, atunci alege sa faci aceasta fertilizare toamna.
Recomandarea specialistilor este sa alegeti un fertilizant cu eliberare lenta, cu continut ridicat de potasiu (K). Acest element ajuta la fotosinteza, este implicat in transportul nutrientilor catre toate celulele, este substanta care intareste firul de iarba de la radacina pana la varf, facandu-l rezistent la boli si daunatori.
Mai mult, odata cu separarea plantelor prin scarificare, apar fire tinere de iarba care absorb rapid potasiul dezvoltand astfel radacini puternice, robuste, pregatite sa faca fata temperaturilor extreme din anotimpul rece.
Pe de alta parte, un ingrasamant cu continut ridicat de azot trebuie evitat in fertilizarea de toamna deoarece azotul stimuleaza cu precadere dezvoltarea foliajului, in detrimentul radacinii.
Ai in vedere tunderea finala
Daca ai parcurs toti pasii de mai sus, pune-ti un reminder ca peste vreo luna sa te ocupi de ultima tundere a peluzei tale, inainte de venirea iernii.
La tunderea gazonului inainte de anotimpul rece va fi nevoie sa lasi iarba mai inalta, poate undeva la 6 cm. Firele vor fi mai rezistente si vor face fata mai bine inghetului. De asemenea, pentru aceasta operatiune este recomandat sa te asiguri ca lamele masinii tale de tuns sunt foarte bine ascutite si ca ele nu rup, ci taie firele de iarba.
Pare mai mult de lucru acum, dar vei avea mai putine de facut la primavara, peluza ta va fura startul in martie si va necesita mai putine resurse in anul urmator. Spor la gradinarit!
Autentificare
Creeaza Cont Nou