Pe masura ce timpul trece si generatiile se schimba, apar modificari culturale care se reflecta foarte pregnant in stilurile de viata pe care le adoptam, in tipurile de amenajari pe care le preferam pentru spatiile in care ne desfasuram activitatile. Curtile si gradinile caselor devin, tot mai adesea, o extensie a spatiului de locuit.  Pandemia, cu atat mai mult, prin ideea de izolare la domiciliu, ne-a subliniat cat de important este sa ai un spatiu aerisit in care sa te poti relaxa.

Daca atunci cand eram copii, bunicii nostri abordau gradinile mai ales din perspectiva functionala, pentru legume, fructe si uneori flori, astazi incepe sa prinda contur ideea de a amenaja in gradina zone pentru relaxare si pentru petrecerea timpului liber: uneori un foisor ori un iaz, dar cel mai adesea si cel mai la indemana, o peluza cu gazon.

Pentru a obtine o zona verde buna si pentru relaxare, si pentru joaca, si pentru picnic si pentru purificarea aerului exista doua optiuni: insamantarea sau montarea unor rulouri de gazon. Indiferent de varianta pe care o vei alege, exista aspecte de care trebuie sa tii cont, avantaje si dezavantaje pe care va trebui sa le cantaresti inainte de a alege, asa ca mai jos vom detalia fiecare optiune in parte.

Pe parcursul unui an sunt doua perioade optime pentru infiintarea unei peluze de gazon: primavara, cand a trecut riscul de inghet (temperatura solului trebuie sa fie de minim 5 grade, iar a aerului sa fie intre 16-20 de grade Celsius), sau toamna, in asa fel incat sa poti efectua macar doua tunderi ale gazonului inainte de venirea inghetului (altfel firele de iarba nu vor fi suficient de viguroase pentru a rezista sezonului rece).

Indiferent cand vei alege sa incepi lucrarile pentru crearea acestui spatiu verde si indiferent daca vei alege rulouri de gazon sau insamantare, terenul necesita cateva pregatiri temeinice, de care va depinde succesul tau.
Pentru o germinare eficienta sau o inradacinare reusita, gazonul are nevoie de un sol afanat, un pic nisipos, cu un drenaj optim si lipsit de buruieni care pot acapara in timp firele de iarba. In functie de cat de mare e suprafata terenului, vei alege uneltele cu care sa il lucrezi, dar trebuie sa stii ca pamantul trebuie curatat de ierburi si pietre (daca exista), sapat, iar in cazul in care nu are structura nisipoasa in mod natural, va trebui sa adaugi tu o cantitate optima de nisip in el. Apoi, este bine sa mai adaugi si un ingrasamant, fie compost (daca ai pregatit in gospodarie), fie un fertilizant adaptat nevoilor solului.

In cele din urma, va trebui sa alegi tipul de seminte sau de rulou. Si aici sunt detalii esentiale de care trebuie sa tii cont: expunerea la soare, posibile zone cu umbra, cantitatea disponibila de apa. Peluza va fi una ornamentala sau dimpotriva, utilizata pentru jocul cu copiii si/sau cainele ori poate pentru sport. Exista mai multe soiuri de seminte de gazon, unele au capacitate mare de regenerare si rezistenta crescuta la trafic, daunatori, boli, iar altele au un foliaj aparte si o coloristica mai spectaculoasa. Unele dezvolta radacini puternice si adanci, capabile sa foloseasca resursele mai putin accesibile din sol si astfel vor rezista mai bine in conditii de seceta.

In principiu, daca ai la dispozitie o peluza care a mai fost amenajata in trecut si care nu este afectata pe mai mult de 40% din suprafata ei, poti opta pentru remedierea zonelor cu probleme prin tratament adecvat, fertilizare si suprainsamantare. Daca pagubele sunt mai mari sau daca nu ai mai avut gazon pe zona respectiva pana acum, va trebui sa incepi lucrarile de la zero si astfel poti opta pentru gazon semanat sau aplicarea rulourilor. Desigur, nu exista varianta perfecta, ci fiecare dintre cele doua vine cu avantaje si dezavantaje, astfel incat speram ca o analiza mai detaliata despre ce presupune fiecare dintre ele sa te ajute sa faci o alegere in cunostinta de cauza.

Unul din principalele avantaje ale gazonului obtinut prin semanare este dat de faptul ca presupune costuri initiale mici. Semintele de gazon sunt accesibile si le poti cumpara din orice magazin de bricolaj sau orice supermarket. Desigur, daca vrei sa cresti sansele de a te bucura de o peluza spectaculoasa ar trebui sa investesti in niste seminte de calitate, cu rata mare de germinare pentru ca altfel vei tot petrece timp umpland goluri acolo unde firele de iarba nu au aparut, iar uniformitatea peluzei va fi ceva dupa care vei tanji mult timp. Pe de alta parte, aplicarea unor rulouri de gazon aduce cu cu sine inverzirea imediata a curtii. Costurile initiale sunt mult mai mari decat in cazul semintelor de gazon, dar garanteaza satisfactie imediata. Inainte de asezarea rulourilor, terenul trebuie pregatit asa cum am descris mai sus. Rulourile trebuie imbinate fara ca marginile lor sa se suprapuna, avand grija totodata sa fie intinse perfect, astfel incat sa faca priza cu pamantul pe toata suprafata. Golurile de aer ramase sub rulou vor duce la ingalbenirea si uscarea firelor de iarba de pe zona respectiva.

In acelasi timp, gazonul obtinut prin insamanatare presupune eforturi mari la inceput. In afara de pregatirea terenului, trebuie sa te asiguri ca semintele vor fi sadite cat mai devreme primavara, pentru a profita cat mai mult de umiditatea solului, dar si pentru ca rata de germinare scade odata cu cresterea temperaturilor (de aceea cel mai bine este sa pui gazon primavara si toamna).  In plus, indiferent cum vei alege sa infiintezi aceasta peluza verde in curtea ta, trebuie sa te gandesti inainte cum vei proceda cu irigarea ei. De cele mai multe ori, un sistem de irigatii pentru gazon, gandit si amplasat inaintea rulourilor sau a sadirii semintelor, iti va proteja investitia si munca depusa pentru inverzirea curtii. Despre sistemele de irigatii am mai vorbit in trecut aici si in continuare sustinem ideea ca un proiect bine gandit si planificat aduce cu sine enorm de multe avantaje pe termen scurt, mediu si lung. Inainte de germinarea semintelor si ivirea unor fire de iarba suficient de viguroase, este foarte important ca irigarea sa se faca sub o forma cat mai blanda. Daca nu exista un sistem de irigatii cu aspersoare care sa pulverizeze apa in mod uniform, este indicat sa conectezi la furtun un pistol cu jetul reglabil pentru ca apa sa fie distribuita sub forma unei pelicule cat mai fine.

Un alt aspect important de care va trebui sa tii cont la instalarea gazonului prin insamantare este ca suprafata semanata nu va putea fi calcata pana cand firele de iarba nu vor fi suficient de puternice, posibil chiar pana nu va avea loc prima cosire. Prima tundere a gazonului se face cand firele au ajuns la aproximativ 10 cm. Scurtarea firelor de iarba se va realiza treptat, prin urmare la prima tundere selecteaza cea mai inalta treapta a masinii de tuns si taie doar varfurile pentru a incuraja dezvoltarea unor radacini puternice. Pe masura ce gazonul prinde putere, vei ajunge sa il tunzi la inaltimea ideala de 3-4 cm.

Nici in cazul rulourilor traficul nu este permis imediat dupa aplicarea lor. Radacinile gazonului sunt taiate in proportie de aproximativ 90% in momentul recoltarii, prin urmare, imediat dupa aplicare iarba este supusa unei perioade de stres, pana cand radacinile se ancoreaza suficient de bine in sol - iata de ce este foarte important si in acest caz sa nu neglijezi schema de irigare necesara la instalarea rulourilor de gazon. Si iata de ce, gazonul obtinut prin insamantare este mai rezistent decat cel obtinut prin aplicarea rulourilor - traieste acolo unde a fost sadit de la bun inceput, se adapteaza din start la respectivele conditii de mediu.

Indiferent cum vei alege sa obtii gazonul din curtea ta, un pas esential pe care nu trebuie sa il neglijezi este fertilizarea. Suplimentarea cu nutrientii necesari va sustine o crestere armonioasa si sanatoasa ierbii si va incuraja aparitia si cresterea firelor noi, dar trebuie facuta cu grija.

Daca ai gazonul din anii trecuti si are nevoie doar de intretinere, atunci trebuie sa ai grija sa nu aplici fertilizantul prea devreme, primavara, cand riscul de inghet nu este complet eliminat, deoarece astfel se poate favoriza stocarea in sol a unor substante nutritive care vor ajuta la dezvoltarea mucegaiurilor si a altor agenti patogeni, iar gazonul va avea de suferit. Prin urmare, daca peluza arata bine este indicat sa aplici prima data fertilizantul dupa jumatatea lunii aprilie, poate chiar in luna mai pentru a sustine firele de iarba atunci cand temperaturile cresc foarte mult. Dozarea fertilizantului trebuie facuta cu grija - mai ales in cazul fertilizantilor lichizi - pentru ca o cantitate prea mare de substanta poate duce la arderea ierbii. In cazul in care optezi pentru fertilizator pentru gazon sub forma de granule va trebui sa irigi gazonul imediat dupa aplicare pentru ca granulele sa inceapa sa se descompuna si sa patrunda in sol. Daca vei alege ingrasamantul lichid irigarea se va face la cateva ore (4-5) dupa aplicare, timp in care nutrientii vor fi absorbiti de catre firele de iarba. Irigarea imediata spala fertilizantul si anuleaza efectul acestuia.

Speram ca ti-am oferit toate detaliile necesare pentru a putea gasi singur raspunsul la intrebarea din titlu si a putea face o alegere care sa fie complet in avantajul tau. Daca vei tine cont de buget, de timpul pe care il ai la dispozitie sau pe care esti dispus sa il aloci, daca nu vei uita de gradina ta si de particularitatile ei, cu siguranta vei face alegerea potrivita. Si daca mai ai intrebari carora nu le-am raspuns inca, le asteptam in comentarii sau la telefon.

Spor si bucurie in gradina!

 

Photo by Jonas Weckschmied on Unsplash