La inceputul primaverii, cand temperaturile depasesc -5 grade, are loc prima etapa de taiere a pomilor – ii mai spunem si taiere in uscat ca sa o deosebim de etapa de taiere din timpul verii, pe care o numim taiere in verde.

Procesul in sine are scopul de a stimula cresterea sanatoasa a copacilor, de a evita formarea unei coroane prea dese unde lumina nu poate patrunde in cantitate suficienta, iar daunatorii se pot dezvolta in voie. Pe de alta parte, prin tunderea pomilor fructiferi nu le dam voie crengilor sa se incurce intre ele, iar ramurile nu se vor incarca inutil cu muguri care vor fi atat de inghesuiti incat nu vor avea loc sa creasca. Asadar, taierea  pomilor fructiferi stimuleaza  rodirea cu fructe mari, sanatoase, care nu vor cadea de pe ramuri inainte de a fi atins stadiul de maturitate la care pot fi recoltate.

Toti gradinarii stiu ca cea mai buna treaba se face cu unelte bune, de calitate . Taierea pomilor cu o foarfeca de calitate indoielnica va face mai mult rau decat bine, taietura nu va fi una curata si usor de executat, ci mai degraba va rani tesutul ramurilor, expuse astfel  la boli care pot afecta grav copacul. In mod normal, lamele uneltelor pe care le folosim ar trebui dezinfectate inainte de a trece de la un copac la altul, din acelasi motiv – evitarea raspandirii posibilelor boli.

Asadar, prima etapa de taiere a pomilor din acest an s-a incheiat: copacii sunt in floare de ceva timp, canta pasarelele, zumzaie albinele… cum ar veni, e momentul perfect sa ne laudam care cu ce foarfeca si-a tuns pomul… sau pomii. Sau livada!

Pentru ca suntem foarte curiosi sa aflam ce rezultate ati avut, va propunem sa ne povestiti despre foarfeca sau foarfecile pe care le-ati folosit. Ce anume v-a placut si ce nu, ce probleme ati intampinat.

De asemenea, va lasam cu brandurile de foarfeci pe care le-am comercializat cel mai intens sezonul acesta si va invitam sa ne spuneti care e preferata voastra si de ce. Noi stim ca toate sunt atat de bune incat ati vrea sa fie sezon de taiere in fiecare anotimp, dar vrem sa aflam pe care trebuie sa o premiem cu coronita. :)