In plin sezon de taiere a pomilor fructiferi, ne imbogatim portofoliul de produse cu fierastraiele Silky. Aceste fierastraie isi au primii stramosi in Japonia anului 1919 si sunt rezultatele unui proces de productie in permanenta perfectionat si adaptat la cele mai noi si mai performante tehnologii.

Asadar, va prezentam o linie de fierastraie fabricate in Japonia, cu un nivel de calitate recunoscut la nivel global. Vorbim, cu alte cuvinte, despre o traditie de peste 100 de ani, timp in care japonezii au investit atentia si disciplina (care atat de bine ii caracterizeaza) in dezvoltarea unor produse care sa indeplineasca sarcinile specifice fiecarui tip de taiere si de activitate, indiferent ca ne referim la fierastraie de gradina, la pasionati care lucreaza cu lemnul sau la iubitorii de natura care practica hikingul si campingul cu fiecare ocazie pe care o au.

Cartea de vizita a acestui brand este calitatea: materialele utilizate, modul in care sunt prelucrate, tehnologia folosita in procesul de productie – toate reprezinta indicatori ai unui nivel superior de calitate. Lamele fierastraielor Silky sunt fabricate din otel cu continut ridicat de carbon si calit prin impulsuri. Aceasta tehnologie denumita Induction Hardening presupune incalzirea varfurilor dintilor la temperaturi foarte mari pentru o fractiune de secunda dupa care sunt raciti brusc. Lamele din otel calit prin inductie au o durata de viata de trei ori mai mare decat cele care nu sunt supuse acestui tip de tratament termic. Acest gen de dinti pot fi recunoscuti prin culoarea neagra a varfurilor si nu pot fi reascutiti.

Majoritatea modelelor de fierastraie Silky au lamele foarte bine finisate, dupa care sunt placate cu un strat de crom. Acesta creste rezistenta metalului la forta de frecare, protejand materialul impotriva coroziunii, ruginei, schimbarilor mari de temperatura.

Fierastraiele Silky se deosebesc de alte branduri de fierastraie prin tehnica folosita in timpul procesului de taiere. Taierea se realizeaza prin miscarea de tragere, nu de impingere. Este un detaliu important, care nu trebuie ignorat deoarece poate provoca ruperea lamei. Aceasta inversare fata de fierastraiele europene este justificata prin faptul ca, in general, asiaticii lucreaza cu lemn de esenta moale. Avantajul acestui mod de actionare consta intr-un efort fizic necesar mai mic, permitand totodata un control mai bun asupra lamei.

Particularitatile Silky

Ergonomia a ocupat un loc aparte in dezvoltarea acestor fierastraie, astfel incat se disting printr-o gama de manere diferite, lame drepte sau lame curbate, dinti ascutiti si pozitionati diferit, in functie de aplicatiile in care sunt utilizate uneltele.

Cum alegem manerul potrivit?

Exista 3 tipuri de manere, iar principalul punct in care manerul face diferenta este la nivelul unghiului dintre fierastrau si incheietura mainii, resimtit in modul in care dintii fierastraului apuca lemnul. Cu cat este mai mare unghiul, cu atat mai usor va fi de taiat la inaltimi peste nivelul umarului.

La manerul drept ghidarea taieturii se face cu ajutorul locului in care se pozitioneaza mana pe maner. Cu cat mana este mai aproape de lama, cu atat scade tensiunea de la nivelul lamei, ceea ce inseamna ca taietura va fi realizata mai usor si cu mai multa precizie.

Manerul de tip revolver ofera unghiul perfect pentru taiere – miscarea presupune mai putin efort, mai putine vibratii, iar pozitia mainii protejeaza tunelul carpian.

Manerul intermediar combina cele doua stiluri mentionate mai sus: iti ofera posibilitatea - intr-o pozitie sanatoasa si ergonomica a mainii - sa ghidezi lama astfel incat sa poti obtine o taietura fina si precisa.

Majoritatea manerelor fierastraielor Silky sunt imbracate intr-un strat de cauciuc „GOM”, care atenueaza vibratiile din timpul taierii. Mai mult decat atat, mana nu aluneca pe maner, indiferent ca lucrezi cu manusi sau fara, in conditii de umiditate sau la temperaturi scazute.

Care este diferenta intre lamele curbate si cele drepte?

Lamele drepte te vor ajuta sa realizezi o taietura curata, precisa. Sunt foarte potrivite, de exemplu, in tunderile de formare a copacilor sau in lucrarile de fabricare a mobilei.

Lamele curbate taie mai rapid si mai agresiv si, datorita unghiului pe care il formeaza, sunt de preferat atunci cand taierile se realizeaza deasupra nivelului umarului sau mai jos de nivelul genunchiului utilizatorului - efortul depus este mai mic cu ajutorul lamelor curbate.

Taietura reflecta si dimensiunea dintilor fierastraului, ea fiind cu atat mai fina cu cat dintii sunt mai mici. Gama de fierastraie Silky cuprinde configuratii diferite ale dintilor, variind de la 4 la 32 dinti/30 mm. Tehnologiile 4-Retsume si Mirai-Me reprezinta marile inovatii aduse de Silky in modul in care sunt pozitionati si ascutiti dintii fierastraielor, si tot multumita lor, Silky este lider de piata general recunoscut. Dincolo de faptul ca sunt usor de manevrat si lucrul cu ele reprezinta o placere, aceste fierastraie sunt foarte “prietenoase” cu lemnul, distrugand cu pana la 50% mai putine celule in timpul taierii. Pentru intretinerea lamelor se recomanda curatarea lor dupa utilizare. Uleiul de masline dizolva foarte bine rasina, fiind total inofensiv la contactul cu materialul de pe maner (spre deosebire de alti solvent care se pot dovedi agresivi).

Va asteptam pe site-ul nostru sa descoperiti modelele adaugate in gama noastra de produse pentru pomi si arbusti. Ele sunt potrivite pentru lucrari de taiere outdoor, fie care vorbim despre gradinarit sau despre camping. Cu o configuratie medie a dintilor, majoritatea pot fi folosite atat pentru taierea lemnului uscat, cat si pentru taierea lemnului verde, asa ca te vor ajuta si cand vrei sa tai ramuri de prin livada, si cand vrei sa strangi lemne pentru un foc frumos de tabara.