Suntem foarte incantati de faptul ca, in ultimii 3-4 ani, am dezvoltat in portofoliul nostru o gama de unelte pentru pomi, unelte profesionale, de mare incredere, fabricate in Japonia. Credem in ele, in calitatea lor si le recomandam cu drag ori de cate ori avem ocazia. E o bucurie sa lucrezi cu ele.

Ne plac uneltele japoneze pentru ca poarta in ele spiritul poporului japonez, cu toate aspectele pe care le apreciem la ei: materiale de calitate, prelucrate cu atentie la detalii, disciplina si profesionalism, toate aflate intr-un echilibru perfect intre traditii vechi - transmise de la o generatie si alta - si tehnici moderne ce ofera garantia unor produse care nu vor dezamagi. Sunt produse originale, care inspira si entuziasmeaza.

Si pentru ca in curand vine vremea lor prin gradini, o sa profitam un pic de ocazie si o sa iti mai povestim cate ceva despre ele.

OKATSUNE

Primele unelte japoneze cu care ne-am imprietenit in urma cu 3 ani au fost foarfecele Okatsune si inca ne mai minunam de ele si azi. Foarfecele Okatsune sunt unelte de nadejde cand vine vorba de taierea viei si de toaletarea pomilor fructiferi. Cand le-am adus pe piata din Romania am avut mare incredere in ele si nu ne-au dezamagit.

Sunt fabricate din cel mai fin otel japonez (Izumo Yasugi) – materialul folosit in fabricarea sabiilor Katana ale samurailor de odinioara. Otelul folosit in fabricarea acestor lame are o duritate Rockwell cuprinsa intre 60,0 si 61,0, ceea ce confera o rezistenta sporita lamelor. Acestea vor ramane bine ascutite pentru mai mult timp, asigurand o taiere curata, precisa a lemnului, cu efort redus. Increderea in aceste foarfece este atat de mare incat, spre deosebire de alti producatori de foarfece, Okatsune a renuntat la ideea de piese de schimb. Si in toti acesti ani de cand le avem in gama noastra de unelte, nu am auzit niciodata pe cineva sa aiba nevoie sa schimbe lama.

Bine echilibrate, aceste foarfece au un grad optim de flexibilitate care face ca lama si contralama sa se alinieze intotdeauna, chiar si dupa utilizare indelungata. Printre parerile clientilor nostri despre foarfecele Okatsune apar descrieri precum: indestructibile, fenomenale, o placere sa lucrezi cu ele. Ii credem pe cuvant. Sunt oameni cu livezi intregi, or sti ei ce vorbesc.

Lamele sunt ascutite in doua unghiuri, ceea ce le ajuta sa patrunda usor in lemn si sa taie fara a distruge tesutul plantei. Prin forma unica a lamei, seva lemnului se scurge fara a patrunde in mecanismul foarfecei care ar putea fi afectat.

Foarfeca pentru pomi si vita de vie este disponibila in trei dimensiuni: 101 pentru mana mica, 103 pentru mana medie si 104 pentru mana mare. Si pentru ca alegerea sa fie mai usoara, am pus mai jos o reprezentare grafica menita sa va ajute sa alegeti foarfeca potrivita. Accesoriile disponibile pentru aceasta foarfeca sunt piatra pentru ascutit, arcurile si tocul de piele.

 

Foarfeca pentru pomi si vie Okatsune 103

Pe langa foarfecele pentru pomi si vie am introdus in portofoliul nostru si o foarfeca pentru gard viu, foarfeca de recoltat si foarfeca pentru bonsai – toate Okatsune, aceeasi calitate, desigur.

 

Foarfeca pentru bonsai Okatsune 306

Foarfeca pentru gard viu Okatsune 231

SILKY

Despre fierastraiele Silky am mai scris. Le avem in portofoliu de la inceputul anului 2021. Cand vorbim despre fierastraie, Silky este crème de la crème.

Silky inseamna o traditie de peste o suta de ani in fabricarea fierastraielor. Inseamna materiale de calitate (de la otelul lamei pana la cauciucul care imbraca manerul). Mai inseamna ergonomie pentru efort minim in timpul lucrarilor de taiere si tehnologie de fabricatie de ultima generatie, care respecta toate particularitatile ce vor face dintr-un fierastrau Silky cea mai buna alegere pe care o poti face.

Fierastraiele Silky se deosebesc de celelalte fierastraie prin metoda de taiere, care - in cazul Silky - se realizeaza prin miscari de tragere, nu de impingere. Acest tip de taiere permite controlarea mai eficienta a lamei si usureaza munca.

Marile inovatii aduse de Silky au la baza atentia la conditiile de lucru, la pozitia utilizatorului, la tipul lemnului, la scopul lucrarii, atentia la detalii in general. De aici provine diversitatea lor, calitatea lor, dar si nevoia de a alege in cunostinta de cauza. De exemplu, lungimea lamei trebuie aleasa in functie de diametrul crengilor pe care urmeaza sa le tai. O regula generala ar fi ca lungimea lamei ar trebui sa fie cel putin de doua ori mai mare decat diametrul maxim regasit in randul ramurilor pe care trebuie sa le tai. Sigur, este suficienta o aproximare, nu trebuie sa te plimbi cu sublerul prin toata livada ca sa masori crengi inainte sa cumperi fierastraul.  Lamele curbate taie mai rapid, mai agresiv decat cele drepte, potrivite pentru taierile de formare, care trebuie sa fie precise, curate. Totodata, tipul manerului influenteaza in mod direct controlul pe care utilizatorul il are asupra ramurii, dar si modul in care incheietura mainii se resimte dupa o sesiune de lucru. Toate aceste aspecte au fost expuse detaliat intr-un articol anterior dedicat fierastraielor Silky, asa ca, pentru o alegere in cunostinta de cauza, va invitam sa accesati materialul.

Fierastrau Silky BigBoy 2000 360 - 6.5

Fierastrau Silky Gomboy 240-10

Fierastrau Silky Pocket Boy 130-8

Fierastrau Silky Pocket Boy 170-10

HANAKUMAGAWA

Foarfecele Hanakumagawa au aparut in gama noastra tot anul acesta, in primavara, dupa fierastraiele Silky.

Provenind din orasul Ono, prefectura japoneza Hyogo - langa paduri si munti si foarte aproape de mare - aceste foarfece sunt lucrate manual in totalitate, de la incalzirea metalului pana la ascutirea lamelor.

Aceste foarfece au fost facute cunoscute de catre un retailer japonez, cu experienta din 1948 in domeniul uneltelor de taiat – HONMAMON. Termenul se traduce prin “autentic” sau “real”. Produse dintr-un otel cu continut ridicat de carbon, foarfecele Hanakumagawa sunt deosebit de rezistente, sunt perfect echilibrate, iar lucrul cu ele este o adevarata placere. Prin mestesugurile mostenite de la generatiile anterioare, japonezii confera o personalitate aparte acestor foarfece. De altfel, insusi aspectul lor ne spune ca nu sunt produse de serie. Ele sunt destinate pasionatilor care cauta produse originale, cu personalitate.

Foarfecele Hanakumagawa sunt foarfece cu sistem de taiere de tip bypass, potrivite pentru pomi, vita-de-vie, flori, dar niciodata, niciodata, pentru metal. Taierea metalului poate duce la stirbirea lamei.

Aruncand o privire pe site-ul nostru, vei observa ca foarfecele Hanakumagawa sunt de doua tipuri. Tipul A are o lama mai subtire, astfel incat este necesar un efort redus pentru taiere. Tipul B, in schimb, inseamna o lama mai groasa, mai robusta, potrivita pentru sarcini mai grele si recomandata pentru sesiuni mai intense de lucru.

Prin ascutirea regulata a lamelor, foarfeca isi pastreaza calitatile timp indelungat. Ai grija sa ascuti doar partea din fata a lamei, nu si pe cea din spate.

Foarfecele Hanakumagawa sunt produse simple. Foarfece de vie gasesti pe toate drumurile, iar reactia initiala va fi sa spui despre ele ca, la pretul pe care il au, ar trebui sa taie singure. Dar nu, pe cat sunt de simple, pe atat sunt de speciale. Ele sunt destinate pasionatilor de unelte, as merge chiar mai departe si-as spune ca o foarfeca japoneza Hanakumagawa este un produs de colectie, orginal, de o calitate exceptionala. Mai jos avem cateva poze care te vor ajuta sa iti faci o idee despre foarfecele japoneze Hanakumagawa.

Foarfeca Hanakumagawa Tip B 230 mm (L)

Foarfeca Hanakumagawa Tip A (200 mm)

Foarfeca Hanakumagawa Tip B 230 mm (L)

Foarfeca Hanakumagawa Tip B 230 mm (L)

Foarfeca Hanakumagawa Tip B 230 mm (L) si toc de piele

Foarfeca Hanakumagawa Tip B 230 mm (L) si toc de piele

Toc Honmamon pentru foarfeca de pomi si fierastrau

 

ARS CORPORATION

Japonia se bucura, poate, de cea mai veche traditie in productia celor mai bune unelte de taiat din intreaga lume, iar ARS Corporation a contribuit la consolidarea acestei traditii inca din anul 1876. Cunoscuta, initial, sub denumirea de Takigawa (de la numele fondatorului Torakichi Takigawa), compania a produs mai intai un cutit pentru tutun. Incepand, insa, cu 1950 a introdus in portofoliu o gama de foarfece de gradina care s-a bucurat de succes rapid in intreaga lume.

Takigawa a fost primul producator din Japonia care a introdus placarea cu crom dur a lamelor. Aceasta tehnica le confera lamelor protectie impotriva factorilor corozivi, crescand totodata duritatea si mentinand muchiile ascutite chiar dupa sesiuni indelungate si repetate de utilizare. Placarea cu crom ramane si astazi marca distinctiva a uneltelor ARS.

Numele de ARS, pe care si l-au luat la aproape 100 de ani de la fondare, este, de fapt, acronimul sintagmei Always Really Sharp.

Lamele ARS, atat ale foarfecelor, cat si ale fierastraielor, sunt confectionate din otel cu continut ridicat de carbon si supuse unor tratamente speciale care urmaresc perfectiunea: eliminarea fisurilor si a deformarilor, lame dure care raman ascutite in timp si  taie curat si precis, fara sa raneasca in vreun fel ramurile.

Pentru iubitorii de unelte de gradina care nu tradeaza niciodata, am adaugat in portofoliul Gardenpendia mai multe modele de foarfece (de tip bypass, cu maner rotativ, nicovala, telescopice sau pentru crengi), dar si fierastraie profesionale (cu lama dreapta, curbata sau pliabile).

Foarfeca profesionala pentru crengi LPB-30M, ARS

 

Fierastrau de pomi si gradina UV-32E, ARS 

 

Foarfeca profesionala pentru pomi si vita de vie VS-8XR, ARS, maner rotativ

Foarfeca de tip nicovala pentru pomi si vita de vie, VA-8Z, ARS

 

Produsele le poti gasi pe site-ul nostru si suntem la un telefon distanta daca ai nevoie de ajutor in alegerea ta. Spor la gradinarit!