Daca nu ai aflat inca de noutatile de pe site-ul nostru, iti facem cunostinta astazi cu un produs de care suntem foarte incantati si pe care abia asteptam sa il descoperi si tu.

Este vorba despre hidrogranulele din argila expandata Brockytony. Brockytony este o companie noua, din Germania, infiintata in luna ianuarie 2019 de catre oameni pasionati, cu multa experienta in domeniul plantelor si decoratiunilor. Hidrogranulele produse de ei combina functionalitatea cu partea estetica si aduc un aer proaspat, optimist in orice spatiu, fiind in acelasi timp un adevarat rasfat pentru plantele de interior.

Ce sunt hidrogranulele si cum functioneaza?

Hidrogranulele sunt niste pietricele - bilute de lut expandat - pe care le vei mai intalni si sub denumirea de LECA (un acronim pentru lightweight expanded clay aggregate). Sunt produse prin incalzirea lutului pana la 1200 °C, temperatura respectiva facand ca gazele din interior sa se intinda, conferind lutului o structura asemanatoare buretilor - lejera si aerata. Acest lucru permite absorbtia si stocarea unei rezerve semnificative de apa si aer, rezerve la care radacinile vor avea acces facil, in functie de nevoie. In ultimii ani, acest tip de substrat pentru plante a castigat tot mai mult teren deoarece are numeroase avantaje. O data ce ai procurat pietricelele, le vei avea pentru foarte mult timp. Reprezinta o alegere sustenabila, sunt foarte rezistente, pot fi curatate, sterilizate si reutilizate. Si sunt foarte frumoase.

Granulele de lut pot fi folosite in mai multe moduri, cu mai multe scopuri si le vom detalia pe toate mai jos, pe rand.

Poti inlocui pamantul pentru plante.

Pietricelele LECA pot inlocui complet solul pe care l-ai folosit pana acum in ghivecele cu flori. Principalul avantaj in folosirea hidrogranulelor de lut pentru plantarea florilor din balcon si terasa este faptul ca radacinile plantelor sunt protejate impotriva excesului de apa si a lipsei de aer, riscul de putrezire fiind redus considerabil. Totodata, in cazul utilizarii granulelor de lut, un posibil exces de apa poate fi sesizat cu usurinta, iar situatia remediata rapid. Cresterea plantelor intr-un astfel de agregat ajuta si la prevenirea dezvoltarii bolilor si parazitilor care afecteaza plantele.

Pe de alta parte, in acest tip de substrat nu se regaseste niciunul dintre nutrientii pe care pamantul ii contine in mod natural, motiv pentru care va trebui sa diluati in apa fertilizanti lichizi specifici culturilor hidroponice, astfel incat plantele sa beneficieze de toate substantele nutritive necesare unei dezvoltari armonioase.

Inainte de mutarea plantei in mediul LECA, pietricelele trebuie spalate bine, pana cand apa ramane curata, apoi lasate sa stea in apa pentru aproximativ 6 ore, eventual peste noapte.

Atunci cand folosesti pietricele LECA este indicat sa eviti utilizarea apei de la retea pentru ca aceasta contine minerale care, in timp, blocheaza porii granulelor si astfel, vor reduce cantitatea de apa absorbita si retinuta. Alternativ, poti folosi apa de ploaie sau apa demineralizata (cea care se foloseste pentru fierul de calcat). Ce este foarte important insa, este sa nu lasi niciodata pietricelele sa se usuce complet, deoarece ajunse in acel punct, vor absorbi apa din plante si acestea vor avea de suferit.

Poti planta in granule plante care au fost lasate sa dezvolte radacini in apa, sau poti muta plantele din pamant in apa. Scoate plantele din pamant atunci cand pamantul este inca umed, nu astepta ca substratul din ghiveci sa fie uscat complet, pentru ca astfel plantele vor fi supuse unui stres suplimentar, inutil. Indeparteaza pamantul de pe radacini si spala bine radacinile, pana cand raman complet curate.

Regleaza nivelului umiditatii din aer.

Asa cum am spus deja, datorita structurii lor aerate, hidrogranulele au capacitatea de a absorbi o cantitate de apa pe care o elibereaza ulterior. Daca plantele tale o duc bine in pamant si nu vreti sa le deranjezi, iti recomandam sa asezi in ghiveci, peste pamant, un strat de 3-4 cm de pietricele. Folosite astfel, granulele de lut expandat vor mentine umiditatea la nivelul ghiveciului. Pamantul se va usca mai greu, scazand frecventa cu care uzi, de regula, plantele. In principiu poti pleca fara grija in concediu, plantele nu vor simti lipsa apei.

O alta varianta este sa asezi ghiveciul pe o tavita sau o farfurie in care ai pus inainte un strat de granule de lut. Udand granulele dimineata si seara, vei creste nivelul umiditatii in aerul din jurul plantei. Umiditatea este un indicator important in ingrijirea plantelor de interior pentru ca din ce in ce mai multe plante ornamentale provin din zona tropicala, unde se dezvolta intr-un climat cald si umed. Unul dintre cele mai bune exemple sunt orhideele, din ce in ce mai apreciate si mai dorite la noi in tara (in urma cu cativa ani, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata DIY raporta ca, in Romania, orhideele sunt cele mai vandute plante la ghiveci).

Tot pentru reglarea umiditatii, granulele de argila pot fi asezate separat de ghivecele cu plante, intr-un alt vas si udate in mod regulat.

Imbunatatesti drenajul apei si oxigenarea radacinilor

Amestecand o cantitate mica (aproximativ 10% din volumul total al vasului) de granule in pamantul din ghiveci vei imbunatati drenajul apei, iar cu ajutorul structurii lor poroase, pietricelele vor forma mici rezerve de oxigen la nivelul radacinilor plantei.

Decorezi casa, balconul, terasa sau gradina.

Pentru ca sunt frumoase si vesele, indiferent cum vei alege sa le folositi, pietricelele LECA vor aduce un plus de culoare si de buna stare in casa si vor spori atractivitatea plantelor, avand un efect decorativ deosebit.

Argumente pro si contra utilizarii granulelor de lut

Granulele Brockytony au la baza materii prime de calitate superioara – 100% agila minerala cu adaos de kaolin si potasiu, fiind colorate cu pigmenti ecologici si neagresivi cu mediul inconjurator.

Rezistente

Pietricelele de argila sunt testate TUV si sunt deosebit de rezistente la raze ultra-violete si la inghet, neinflamabile si isi pastreaza culoarea si structura pentru mult timp. Pentru ca eficienta lor sa se mentina pe o perioada cat mai indelungata, sunt necesare cateva operatiuni de intretinere facute in medie cam o data pe luna.

In lipsa nutrientilor care se gasesc in mod normal in sol, hidrogranulele au sanse foarte mici sa dezvolte paraziti si daunatori sau sa devina camin pentru insecte, dar in contact cu apa si cu plantele exista totusi riscul ca acestea sa apara. Astfel, din cand in cand, este recomandata spalarea lor. Le poti pune intr-un saculet de panza sau bumbac si sa le speli sub un jet puternic de apa. Mizeria va fi dislocata de pe pietricele sub forta apei si particulele vor iesi din saculet, granulele de argila ramanand curate. Dupa ce le-ai curatat, le poti steriliza, fierbandu-le timp de 8-12 minute, fara detergent, clor sau alte substante. Temperatura apei va fi suficienta pentru a distruge orice insecta, parazit, alge etc.

Durata de viata a acestor hidrogranule si, mai ales, posibilitatea reconditionarii lor reprezinta un mare avantaj, daca ne gandim la schimbarea pamantului din ghivece. Pamantul pe care il cumparam pentru plante contine cantitatea de nutrienti suficienta pentru o perioada de 6-8 saptamani, dupa care este necesara suplimentarea cu ingrasaminte specifice nevoilor fiecarei plante. Hidrogranulele sunt mai scumpe decat pamantul, insa investitia se amortizeaza in timp, cu mai putine efecte negative asupra mediului.

Neutre din punct de vedere chimic

Acest aspect poate fi un avantaj, dat fiind ca pietricelele sunt lipsite de seminte germinante, buruieni si parti regenerative ale altor plante. Aceste elemente se gasesc uneori in substratul de sol folosit pentru ghivece si poti avea surpriza cresterii unor plante nedorite in vasele tale.

Pe de alta parte, neutralitatea chimica mai presupune si absenta nutrientilor care se gasesc in sol in mod normal, ceea ce inseamna eforturi sporite de fertilizare din partea ta.

Imbunatatesc circulatia apei si a oxigenului la nivelul radacinilor, prevenind astfel putrezirea lor.

Unul dintre posibilele dezavantaje este nevoia de a folosi hidrogranulele cu apa demineralizata ceea ce presupune un cost in plus, sau un imbold pentru stocarea apei de ploaie.

PH-ul granulelor de lut are valoarea de 6.5, este un pH neutru, care actioneaza foarte bine cu toate plantele.

Pietricele decorative din argila expandata

Tot sub semnatura Brockytony stau si pietricelele decorative tonkys. Acestea sunt similare cu hidrogranulele prin structura materialului, dar nu si prin functionalitate. Tehnica de colorare difera si, consecinta principala consta in faptul ca granulele tonkys nu au proprietatea de absorbtie si retentie a apei si a oxigenului. Din acest motiv, ele pot servi ca strat decorativ, asezate peste pamantul din ghiveci - ajutand la mentinerea umiditatii pe termen mai lung - sau afara, in gradina, unde pot functiona ca strat de mulci – pastreaza solul umed pentru mai mult timp si inhiba aparitia si dezvoltarea buruienilor.

 

Cam acestea sunt granulele de lut. Te invitam sa le testezi. Au un aer atat de proaspat si de jucaus incat dau o stare de bine numai cand le privesti :).