Multe lucruri s-au schimbat de cand cu pandemia asta, unele provizoriu, altele poate definitiv. Noi am observat ca izolarea si timpul petrecut acasa i-au determinat pe multi oameni sa isi indrepte mai mult atentia spre propria curte si gradina si - surprinzator - multi au decis sa investeasca intr-o piscina proprie. Intrucat caldura mare, mon cher!

Si iac-asa... anul acesta s-au inmultit clientii care ne-au sunat sa ne spuna: „Am pus clor in piscina si s-a facut apa rosie.” sau „Apa din piscina e verde. Ce trebuie sa fac?”. „Am copii mici, pot sa pun clor in piscina?”

Speram ca raspunsurile noastre au fost de folos celor care ne-au cerut ajutorul, iar acum vrem sa le punem cap la cap si sa le lasam aici pentru restul verii si pentru verile urmatoare, pentru ca treaba asta cu dezinfectarea apei din piscina nu e atat de simpla pe cat s-ar crede, iar apa limpede si cristalina nu este un lux sau un moft, ci un aspect esential atunci cand vorbim despre sanatatea celor dornici de balaceala.

Un pic de documentare inainte te va ajuta sa eviti momentul in care te-ai putea uita crucis la piscina care nu arata nici pe departe atat de feeric pe cat te-ai fi asteptat.

Tine minte trei cuvinte: retea, filtrare, chimicale.

Dupa ce ai montat piscina urmeaza sa o umpli cu apa. Ca sa iti faci viata mai usoara, este indicat sa pui in piscina apa de la retea, nu din panza freatica. Apa potabila. Stim, costurile sunt mari, dar alternativa este sa investesti sume si mai mari in analize, tratamente chimice si proceduri complicate care te vor epuiza, iti vor seca energia si rabdarea, poate chiar si bucuria scaldatului.

Pentru o buna intretinere a piscinei este necesar un sistem de filtrare care sa filtreze toata apa de 3-4 ori pe zi, iar in cazul piscinelor publice chiar de 5 ori. Dimensionarea filtrului se face nu numai in functie de volumul de apa, ci tinand cont si de numarul de persoane care o acceseaza. Daca avem doua piscine cu acelasi volum de apa – una privata accesata de 2-3 persoane, si una intr-o pensiune unde intra si 50-100 de persoane pe zi, sistemul de filtrare pentru piscina publica va fi mai mare decat cel pentru piscina privata.

Last but not least, in legatura cu chimicalele vrem sa iti spunem un mic secret: ele nu actioneaza dupa vointa noastra personala, ci reactioneaza in functie de ce mai gasesc prin apa. Ceea ce ne readuce la primul punct – umplerea piscinei cu apa potabila. Daca ai trecut cu lectura de punctul respectiv si ti-ai spus: "ei, lasa, ca merge si cu apa din fantana", iti spunem mai departe ce o sa se intample: vei pune clor in apa limpede si cristalina adusa din inima pamantului, iar ea se va face maro sau rosie sau neagra, pentru ca in drumul ei din inima pamantului pana in piscina, apa aduna particule de metale care in contact cu clorul vor oxida si vor da un aspect cel putin dubios apei.

Tratamentul de mentenanta

Asadar, pornind de la premisa ca ne-am pus cu totii apa potabila in piscina, trecem la pasul urmator unde o sa discutam despre intretinerea piscinei.

Atentie! Cantitatile si dozele mentionate in acest articol sunt orientative. Iti recomandam sa citesti cu mare atentie si sa pastrezi etichetele si ambalajele produselor pe care le folosesti, iar dozajul sa il faci in functie de specificatiile producatorului in cauza!

Schema de tratament pentru mentenanta incepe cu o doza de clor soc (doza recomandata este de 15 g/m3) pe care este indicat sa il dizolvi separat intr-o cantitate mai mica de apa si apoi sa imprastii solutia rezultata pe suprafata apei, pentru a evita contactul direct dintre clor si peretii piscinei. Evita sa dizolvi clorul intr-o incapere inchisa deoarece procesul in sine presupune eliberarea unor vapori cu continut mare de clor care pot fi toxici in cazul inhalarii.

La aproximativ doua ore dupa aplicarea clorului, se testeaza pH-ul apei, iar valoarea lui iti va spune daca apa este mai degraba acida sau alcalina. Cand rezultatul nu se incadreaza in intervalul de referinta al pH-ului (intre 7.2 si 7.6) apa poate provoca iritatii ale pielii. Un nivel mai mic de 7.2 inseamna ca apa este acida si trebuie reglata cu o solutie granulata care se numeste pH Plus. Atunci cand pH-ul depaseste valoarea de 7.6 inseamna ca apa este bazica si nivelul pH-ului trebuie restabilit folosind pH Minus granulat (acest pas trebuie facut in medie o data pe saptamana).

Dupa reglarea pH-ului se pune in piscina (fie in skimmer, fie intr-un dozator plutitor) tratamentul multifunctional (Clor Complet 4 Actiuni – clor, oxigen activ, algicid, floculant). O tableta de 200 de grame este doza optima pentru 70 m3 de apa si este suficienta pentru o saptamana. Aceste tablete au rolul de a combate bacteriile si microbii din apa, prevenind aparitia si cresterea algelor.

O alta substanta de care vei avea nevoie este solutia anti-alge pe care, in conditii normale (de preventie) o poti folosi o data pe saptamana (doza este de 20 ml / mc3).

Daca apa din piscina are un grad mare de turbiditate si sistemul de filtrare nu reuseste sa o limpezeasca este pentru ca particulele de mizerie sunt foarte fine, iar filtrul nu are capacitatea de a le retine. Pentru aceasta problema se recomanda utilizarea floculantului. Rolul lui este de a coagula mizeria care fie se va depune pe fundul piscinei de unde o poti indeparta usor cu un aspirator pentru piscina, fie va fi retinuta de filtru.

Pentru dezinfectarea piscinei poti folosi si clorul lent, care se pune in piscina saptamanal, sub forma de tablete, in dozator. Efectul lui este unul lent, asa cum ai intuit deja, asigurand o dezinfectare continua a apei. O alternativa a lui este oxigenul activ care, spre deosebire de clor are avantajul de a nu provoca mirosuri intepatoare, iritatii ale pielii, usturime a ochilor. Este o varianta mai sigura, dar costurile sunt mai ridicate decat in cazul tratarii cu clor. De retinut ca nu este in regula sa folosesti simultan clor si oxigen activ pentru ca nu, nu e ca in vorba cantecului – „unde-s multi puterea creste” – ci dimpotriva, cele doua isi anuleaza reciproc efectul, iar problema ramane.

Probleme comune si solutii pentru ele

Si pentru ca multi clienti ne-au sunat cand deja se confruntau cu probleme, am invatat impreuna cu ei ce au de facut si iti vom povesti si tie, pe scurt, care sunt cel mai des intalnite probleme si ce solutii avem pentru ele.

Atunci cand apa din piscina este tulbure, cauzele sunt excesul de reziduuri organice si un nivel prea mare al pH-ului. Ce este de facut? Trebuie sa verifici filtrul ca sa te asiguri ca este curat si isi face treaba in mod eficient, apoi sa aplici o doza de clor soc si floculant care vor dezinfecta apa si vor ajuta la adunarea mizeriei ca sa o poti colecta mai usor. Si nu uita de reglarea pH-ului.

Apa verde inseamna ca algele au contaminat apa din piscina si se inmultesc rapid lipindu-se inclusiv de peretii acesteia. Tratamentul chimic fara o curatare serioasa a peretilor va fi complet lipsit de eficienta. Asa ca spala bine peretii piscinei cu o perie, regleaza pH-ul apei si apoi trateaza apa cu clor cu efect rapid, algicid si solutie floculanta. Fara floculant, algele moarte raman in suspensie in apa, iar aceasta va continua sa aiba un aspect tulbure, murdar.

Apa maronie-rosiatica semnaleaza prezenta fierului si magneziului in apa, iar pentru limpezirea ei vei incepe cu clor soc si floculant. Apoi testezi si refaci nivelul pH-ului. In cazuri de genul acesta, limpezirea se face treptat si, pe tot parcursul procesului, peretii si podeaua piscinei trebuie curatate zilnic cu o perie pentru ca metalele depuse sa nu formeze crusta.

Atunci cand experienta piscinei se reduce la stari de disconfort precum usturimea ochilor, iritatia pielii si mirosuri urate, inseamna ca valoarea pH-ului este prea mica, apa este acida si probabil are un continut ridicat de reziduuri organice. Pentru remediere, trebuie sa ajustezi valoarea pH-ului si sa aplici o doza de clor soc.

De retinut ca substantele nu sunt suficiente pentru intretinerea piscinei. Ele sunt ajutate de echipamente alese si dimensionate in functie de fiecare piscina in parte (filtre, pompe de recirculare, aspiratoare, perii etc). Aici ti-am lasat doar cateva dintre informatiile de care ai nevoie pentru a-ti face o idee despre prevenirea si/sau remedierea neplacerilor care pot aparea atunci cand detii o piscina.

Apa are o viata a ei proprie si reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si microbilor, soarele incurajeaza si el procesul asa ca problemele se pot instala usor. Asta nu trebuie sa ne descurajeze, ci doar sa ne motiveze sa ne pregatim bine.

Ramanem pe fir, daca apar cumva si pestisori in piscina gasim noi o solutie.

 

Sursa foto: Pexels