Irigatii 2.0 - Simplu si Eficient
Daca detii o gradina, cu siguranta vrei sa detii si secretul unei ingrijiri eficiente, care sa asigure sanatatea plantelor tale, eventual fara prea multa munca fizica si fara ca asta sa iti ocupe tot timpul pe care il ai la dispozitie. Avem vesti bune pentru tine: tehnologia si inovatia dau din coate si isi fac simtita prezenta in tot mai multe domenii, inclusiv in gradinarit!
In acest articol iti vom povesti despre sistemele de irigatii si, mai ales, despre cele automatizate. Pentru ca se poarta automatizarea, cu totii o cautam ca sa faca in locul nostru activitatile repetitive, rutiniere si obositoare. Automatizarea unui sistem de irigatii presupune instalarea unui programator. Un creier al sistemului de irigatii. Stabilesti un interval si un timp de udare (sau mai multe!), i le soptesti controllerului si gata, ai scapat de o grija. Una mare.
Avantajele Sistemului De Irigatii
Dar sa o luam pas cu pas. De ce un sistem de irigatii? Avantajele sunt multe si partea buna este ca vin mana in mana, nu trebuie sa iti alegi unul singur. Vom vorbi despre ele pe rand, mai jos.
Economia de apa. Apa este o resursa epuizabila, iar comportamentul risipitor nu este benefic nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Atata vreme cat exista alternative care presupun un consum mai mic, noi le vom incuraja. Marii producatori de articole pentru irigatii au dezvoltat produse inovatoare cu ajutorul carora se pot gestiona si evita foarte usor scurgerile inutile de apa. Aspersoare dotate cu anumite supape, duze cu unghi si raza de stropire reglabile, senzori de ploaie si de umiditate – toate au fost create cu un singur scop – reducerea consumului de apa. Iar economia de apa inseamna inclusiv economie de bani.
Confortul. Daca ai avut vreun contact cu viata la tara, stii ce inseamna munca fizica in gradina. Eforturi mari, uriase, epuizante, cu rezultate sub asteptari - de cele mai multe ori. Bunicii nostri scoteau apa din fantana si o carau cu galeata acolo unde era nevoie de ea. Zilnic. Intre timp s-au mai schimbat lucrurile, a inceput sa mai apara in unele curti cate un furtun care duce apa de la robinet pana la stratul de zarzavat, dar tot complicat este. Un sistem bine gandit te scuteste de un astfel de efort.
Rezultatele. Plantele au nevoie de apa constant, de multe ori zilnic. Schimbarile climatice cu care ne confruntam afecteaza grav agricultura, atat in cazul aplicatiilor mici (cativa metri patrati de legume si/sau flori langa casa) cat si in cazul celor mari (culturi agricole care se intind pe campii cat vezi cu ochii). Fara o cantitate optima de apa, recoltele nu se vor ridica la nivelul asteptarilor noastre. Ca vorbim despre fructe si legume, despre livada cu pomi fructiferi ori despre stratul de gazon din fata casei, un sistem de irigatii va face cu siguranta diferenta – distributia apei se realizeaza eficient, uniform, fara a ineca plantele si a le pune sanatatea in pericol.
Flexibilitate. Da, avem gradina si ne pasa de ea, dar viata noastra nu se mai rezuma numai la atat. Stilul de viata pe care il avem noi nu se mai compara cu cel al bunicilor nostri. Este mai dinamic, mai diversificat, avem nevoie sa plecam, uneori pe perioade mai lungi de timp. Sau poate, dimpotriva, ne trezim uneori fara dorinta de a cobori imediat din pat. Nu toti vrem sa ajungem departe in fiecare zi, uneori ne e bine acolo unde suntem. Sistemul de irigatii automatizat preia sarcina ta in momente de acest fel si, crede-ne pe cuvant, o indeplineste cu succes. Prin conectarea unui programator la sistemul de irigatii, alimentarea cu apa se face conform necesitatilor, in timp ce tu iti poti vedea de alte griji sau, dimpotriva, pasiuni. Ceea ce ne duce mai departe la...
Economia de timp. Timpul este o resursa epuizabila, neregenerabila si irecuperabila. Foarte rar ne permitem sa il folosim asa cum ar vrea sufletul nostru. Noi nu stim pe nimeni care sa fi avut vreodata timp din belsug. In orasele mari timpul a devenit un lux. Iti doresti o gradina frumoasa, dar s-ar putea sa nu fie nici principala ta preocupare, nici pasiunea vietii tale sa tragi de un furtun prin gradina la finalul zilei, dupa opt ore de stat la birou si inca una (minim) in trafic, sau dimineata inainte sa pleci de acasa. Un sistem de irigatii proiectat in concordanta cu rezultatele pe care le ai in vedere si innobilat cu un programator asigura necesarul de apa plantelor sau gazonului la orele pe care le stabilesti tu.
Controller-ul Pentru Sisteme De Irigatii
Si pentru ca sunt atat de extraordinare aceste programatoare, o sa iti spunem imediat mai multe despre ele – cum sunt, de cate feluri, prin ce le diferentiem, ce stiu sa faca etc.
Ca pornesc si opresc apa dupa cum le dicteaza utilizatorul am mentionat deja si, chiar daca nu am fi facut-o, este cel putin intuitiv. Totusi, nevoia de irigare difera de la o gospodarie la alta, prin urmare producatorii au venit cu propuneri cat mai variate, modele diferite prin care sa poata raspunde si celui care isi uda gradina cu un furtun, dar si celui care a gandit pentru gradina sa un sistem foarte detaliat si performant.
Exista modele basic - programator care se monteaza la robinetul de care este conectat si furtunul de gradina. Intr-un circuit de acest fel se poate integra si un distribuitor de apa cu doua sau mai multe cai si, cu ajutorul programatorului, sa seteaza intervalul de irigare pe fiecare din caile disponibile. Varianta mai complexa o reprezinta programatoarele electronice, care pot controla simultan mai multe statii.
Posibilitatea de a segmenta un sistem de irigatii in mai multe zone de udare reprezinta un mare avantaj, deoarece plantele pot fi grupate in functie de tipul de irigatie potrivit si astfel fiecare isi poate atinge potentialul maxim. De exemplu, pentru gazon cea mai potrivita este irigarea prin aspersie, pentru legume, gard viu sau straturi de flori se recomanda irigarea prin picurare. Unele plante au nevoie de apa mai des sau in cantitati mai mari decat altele. Segmentarea gradinii pornind de la nevoia de apa si tipul de irigare potrivit o sa te ajute sa creezi in gradina ta un peisaj cat mai natural si, cu ajutorul unui programator care sa controleze fiecare zona in parte, plantele tale vor obtine necesarul de apa cu eforturi minime. De asemenea, alegand acest mod de a-ti organiza gradina, poti tine cont inclusiv de zonele de umbra din curtea ta. Anumite locuri mai putin expuse la lumina directa a soarelui vor pastra umiditatea solului pe o perioada mai mare si, automat, plantele de acolo vor avea nevoie mai rar de irigare.
Dupa cele electronice, vin programatoarele care pot fi conectate la internet sau cele cu Wi-Fi integrat. Ele iti permit sa controlezi sistemul de irigatii de oriunde, simplu, prin intermediul unei aplicatii instalate pe tableta sau telefon, preiau datele meteo din surse online si ajusteaza in mod inteligent programul de irigatii setat. Cu ajutorul telefonului, poti porni si opri irigarea indiferent ca esti pe plaja in vacanta sau in delegatie, sau poti totodata sa intervii pentru a remedia posibile situatii neprevazute la nivelul sistemului. Acestea sunt, cu siguranta, programatoarele care iti scutesc timp, drumuri si griji.
Si pentru ca tot ziceam in prima parte a articolului despre economia de apa si despre produsele care ne ajuta sa facem asta, acum este momentul sa amintim despre senzorul de ploaie si despre cel de umiditate. Sunt doua produse care functioneaza doar impreuna cu un programator pentru irigatii (nu este relevant numarul de zone). In cazul in care nu esti acasa si incepe ploaia, un senzor de ploaie ii poate transmite programatorului ca circuitul de apa nu trebuie pornit inca sau chiar ca trebuie sa il inchida, daca este deja in functiune.
Senzorul de umiditate se monteaza in sol, la o adancime de 7-8 cm si masoara umiditatea chiar la nivelul radacinilor. In cazul in care inca exista suficienta apa in sol, senzorul va amana pornirea sistemului de irigatii.
In concluzie, avem la dispozitie cam tot ce trebuie ca sa putem exploata o gradina la maxim, indiferent de forma sau de marimea ei. Nu exista un kit de irigatii pe care sa il iei de pe raftul unui magazin DIY ca sa il montezi la tine acasa. Fiecare gradina are particularitatile ei si intotdeauna ele vor fi cele care vor sta la baza proiectului.
Investitia financiara va fi, cu siguranta, semnificativa, iar acest aspect poate reprezenta un dezavantaj, dar in mod cert costurile se amortizeaza in doua-trei sezoane si va asiguram ca merita fiecare banut alocat proiectului. Mai mult decat atat, un sistem de irigatii bine pus la punct este, in realitate, o masura de protejare a investitiilor deja facute intr-o cultura sau in amenajarea unei gradini.
Sursa Foto: Pixabay
Autentificare
Creeaza Cont Nou