Primavara este momentul propice pentru amenajarea solului gradinii. De aceea, daca ne dorim pomi roditori, plante sanatoase si pline de flori este necesar sa realizam si cateva imbunatatiri ale solului.

Dupa perioada de iarna, cand natura a fost in hibernare, solul are nevoie de cateva ajustari, pentru a oferi plantelor si pomilor nutrientii de care au nevoie. Asadar, pentru o dezvoltare armonioasa a plantelor trebuie sa tinem cont de principalele elemente chimice care ajuta la imbunatatirea solului: potasiul, azotul si fosforul. Fiecare dintre aceste trei elemente sunt esentiale pentru dezvoltarea plantelor: potasiul asigura circulatia optima a nutrientilor si a apei, azotul este responsabil pentru cresterea plantelor, iar fosforul contribuie la inflorirea si dezvoltarea fructelor.

Pentru fertilizarea solului, cel mai folosit ingrasamant este balega de vaca, asa ca animalele in gospodaria proprie reprezinta un avantaj. In lipsa acestui ingrasamant natural, va trebuie sa apelati la un fertilizant anorganic.

Separate pe categorii de necesitati, aceste ingrasaminte pentru gazon sunt concepute pentru fiecare soi de plante in parte si pentru nevoile speciale ale acestora. In schimb, aceste ingrasaminte, desi se pun in pamant, ele nu au efect decat asupra plantelor, care le absorb cu rapiditate. Drept urmare, unul din factorii de care este absolut necesar sa tineti cont atunci cand le folositi este dozajul. O cantitate prea mica nu va avea efectele scontate asupra plantelor, insa, una prea mare este posibil sa le dauneze definitiv.

In schimb, daca optati pentru aceasta varianta de fertilizare anorganica este indicat sa nu o folositi un timp indelungat, deoarece astfel se va degrada structura solului si, in consecinta, mediul vietatilor din interiorul lui, care au un rol important in mentinerea pamantului in parametri optimi.

Un alt criteriu demn de luat in seama atunci cand folositi ingrasamintele anorganice este irigarea corespunzătoare a solului. Acesta trebuie udat din belsug, nu excesiv, dar suficient de mult incat fertilizatorul sa se poata raspandi pe calea apei si sa poata ajunge la fiecare planta sau pom in parte. De asemenea, tot irigarea este cea care ajută ingrasamantul sa poata fi absorbit gradual de catre plante.

Solul astfel pregatit este gata să primeasca seminte, rasaduri si bulbi, pentru o gradina perfecta cu flori si plante!