Indiferent ca ai in gradina gazon, flori, legume  sau pomi fructiferi – sau, de ce nu, esti fericitul detinator al unei gradini mari in care intra toate cele de mai sus – trebuie sa ai in vedere un sistem de irigatii pentru ca respectivele plante sa aiba parte de apa suficienta cat sa se dezvolte armonios. Asa ca astazi iti vom povesti un pic despre furtunul de gradina, un articol esential in gospodarie, care te va ajuta sa ai grija de gradina ta.

Din Ce Tipuri De Furtun Poti Alege?

Diferenta principala intre tipurile de furtun de gradina rezida in tipul de tesatura dintre straturile de PVC din care este fabricat furtunul. Cel standard are o tesatura de tip romb, iar la cel tricotat tesatura este… tricotata. Din punct de vedere calitativ, daca optezi pentru  furtunul tricotat  te vei bucura de un nivel de calitate mai ridicat, pe cand furtunul standard (cel cu romburi) este mai accesibil in ce priveste pretul. ­

Fabricat din PVC si tratat anti-UV ca si furtunul standard, furtunul tricotat se remarca prin faptul ca detine o functie care va preveni inadirea lui si printr-un grad mai mare de flexibilitate. Cu cat este mai mare gramajul pe metru de furtun, cu atat mai durabil va fi acesta (si automat, cu atat mai scump). De asemenea, costul furtunului mai este influentat si de tehologia folosita la producerea lui: exista producatori care incearca eliminarea continutului de ftalati din materialul folosit, in ideea de a afecta cat mai putin calitatea apei transportata prin furtunul respectiv.

Furtunul standard, fabricat si el tot din PVC, poate fi in 3, 4 sau 5 straturi, fiind cu atat mai rezistent cu cat este mai gros. Este important, totodata, atunci cand alegi un furtun pentru gradina, sa ai in vedere ca acesta sa nu fie transparent, pentru a evita formarea algelor in interiorul lui.

Furtunurile de gradina se mai diferentiaza si prin diametrul lor: pe piata gasesti furtun de ½’’, ¾’’ sau de 1’’. Diametrul furtunului va determina si conectica tip mufa rapida pe care o vei folosi, astfel ca pentru furtunurile de ½ si cele de ¾ vei avea varianta conecticii de plastic, mai usor accesibila, atat ca pret, cat si ca disponibilitate, insa pentru furtunul de 1’’ este necesara conectica de bronz.

Cand Alegi Furtunul Tine Cont De Nevoile Tale.

Cand urmeaza sa achizitionezi un furtun de gradina, dincolo de specificatiile tehnice ale acestuia, trebuie sa ai in vedere, pe de o parte dimensiunile gradinii tale, pentru a stabili ce lungime trebuie sa aiba furtunul tau si, pe de alta parte, restul detaliilor privind sursa de apa, tipul pompei de gradina pe care o folosesti, debitul si presiunea apei, cantitatea de apa care trebuie sa ajunga la plante. Debitul si presiunea  sunt direct influentate de diametrul furtunului. Cu cat diametrul furtunului de apa este mai mare cu atat pierderea de presiune va fi mai mica. Atunci cand folosesti un singur pistol de stropit sau un aspersor, un furtun cu diametrul de ½ iti va furniza cu succes debitul si presiunea necesare. Daca sistemul tau de irigatii are 2-3 aspersoare ai nevoie de furtun de ¾  , fiind necesar un debit mai mare de apa. Furtunul de 1’’ este prieten bun cu sistemele care au mai mult de trei aspersoare care ruleaza simultan, fiind foarte util si pentru pompele de drenaj.

Pentru gradina de legume iti recomandam sa folosesti sistemul de irigare prin picurare, care gestioneaza mai eficient distributia apei, deoarece un astfel de furtun – banda sau tub de picurare - te va ajuta sa transporti apa direct la radacina plantei, in cantitati mici si constante.

Din categoria accesoriilor care pot fi folosite impreuna cu furtunul de gradina, iti amintim caruciorul pentru furtun care te va ajuta sa manevrezi si sa transporti mai usor furtunul, dar si sa il depozitezi. Exista si producatori care ofera varianta derulatorului de furtun cu sistem de montare pe perete, dar si varianta suportului de furtun care este strict pentru depozitare.

Tot din seria accesoriilor, site-ul nostru iti pune la dispozitie aspersoarele tip pistol de stropit, care se conecteaza la capatul furtunului si te vor ajuta sa distribui apa sub diferite tipuri de stropire si sa te si distrezi cand faci asta.

Pentru alte informatii si sfaturi care sa te ajute sa faci o alegere cat mai potrivita pentru tine si gradina ta, echipa noastra iti sta la dispozitie la doar un telefon distanta. Te asteptam!