Continuam seria articolelor dedicate iazului de gradina, urmand sa detaliem importanta si utilitatea echipamentelor destinate intretinerii acestuia. Apa din iaz este un mediu viu, in care traiesc si se dezvolta alte organisme vii, ceea ce inseamna ca in apa se intampla in permanenta procese chimice care ii modifica structura, compozitia, calitatea.

Intr-un iaz natural, limpezirea apei si echilibrul ecosistemului sunt doua aspecte care se regleaza de la sine, in procese de adaptare formate de-a lungul a milioane de ani de evolutie a organismelor din iaz si din apropierea lui.

In ceea ce priveste iazurile artificiale este necesara interventia umana pentru a putea controla factorii care influenteaza calitatea apei, astfel incat aceasta sa fie un mediu optim pentru pestii si plantele din iaz. Acest gen de control este posibil cu ajutorul echipamentelor din iaz care te vor ajuta sa mentii nivelul oxigenului si temperatura apei in parametri, sa indepartezi mizeriile aflate in suspensie in apa sau pe suprafata ei, sa previi aparitia algelor.

Cu toate ca vorbim despre o gama vasta de produse care au un pret relativ mare, recomandarea este sa achizitionezi inca de la inceput echipamentele necesare, sa te asiguri ca sunt de calitate, pentru ca este mult mai greu si mai costisitor sa repari ceea ce s-a facut gresit, decat sa faci lucrurile corect de la bun inceput.

Filtrul Pentru Iaz.

Pentru a indeparta mizeria din iaz este necesara instalarea unui filtru. Reziduurile organice care ajung in apa iazului trebuie indepartate pentru ca altfel vor incepe sa se descompuna, crescand gradul de turbidiate a apei.

Filtrarea apei din iaz este de doua tipuri: filtrare mecanica si filtrare biologica. Filtrarea mecanica presupune indepartarea reziduurilor organice si anorganice din apa iazului, pentru ca aceasta sa ramana limpede si curata.

Filtrarea biologica inseamna trecerea apei printr-o cultura de bacterii benefice, menite sa sintetizeze anumite elemente chimice din apa precum amoniacul, nitratii, nitritii (acestea sunt elemente din apa pe care trebuie sa le controlezi foarte atent, mai ales atunci cand iazul este populat cu pesti).

Filtrele pentru iaz sunt de doua tipuri: filtre sub presiune, recomandate pentru iazuri cu volum de pana la 30 mc, si filtre gravitationale pentru iazuri cu volume mai mari de apa.
Filtrul sub presiune se instaleaza partial ingropat in apropierea iazului. Apa este transferata prin filtru cu ajutorul unei pompe si recirculata in permanenta.

Filtrul gravitational, potrivit pentru iazuri cu volume mari de apa, se instaleaza deasupra nivelului iazului, fie pe traseul unui curs de apa cu cascada, fie pe marginea iazului. Apa este pompata in filtru si cade inapoi in iaz filtrata.

Unul din principalele aspecte de care trebuie sa tii cont in momentul in care alegi un sistem de filtrare este ca orice filtru isi reduce capacitatea de filtrare la jumatate atunci cand iazul este populat cu pesti. Una dintre principalele functii ale bacteriilor din filtrul biologic este aceea de a transforma amoniacul (generat de pesti) in nitriti, prin urmare, in lipsa pestilor, sarcina asupra filtrului scade considerabil.

Sistemul de filtrare se opreste odata cu venirea iernii, iar pompa trebuie scoasa din iaz, verificata amanuntit, dupa care pastrata in conditii optime, unde nu exista riscul de inghet.

Principalul motiv pentru care sistemul de filtrare si pompa se scot din functiune pe durata sezonului rece este acela de a evita destratificarea apei. Mentinerea unui strat de apa mai calda in partea cea mai adanca a iazului este necesara pentru ca pestii sa se poata retrage acolo pentru hibernare.

La venirea primaverii, inainte de repornirea filtrarii, este esentiala curatarea materialelor filtrante pentru ca acestea dezvolta bacterii nocive pe durata iernii si, astfel, exista pe de o parte riscul destabilizarii iazului in general, iar pe de alta parte, riscul aparitiei unor afectiuni grave in randul pestilor. Dupa curatarea filtrului se adauga culturi de bacterii pentru stimularea filtrarii biologice.

Clarificatorul cu Ultraviolete.

Un alt factor care deterioreaza frecvent calitatea apei sunt algele care se formeaza in iaz mai ales in timpul sezonului cald, sub lumina puternica a soarelui. Algele sunt de doua tipuri: filamentoase – cele care apar pe peretii iazului sau pe obiectele din iaz si care mor doar la contactul cu anumite substante aplicate local - sau alge aflate in suspensie - cele de dimensiuni microscopice, care se inmultesc extrem de repede, dand apei un aspect verde, tulbure si lipsit de claritate. Montarea unui clarificator cu ultraviolete este solutia pentru indepartarea acestor alge.

Lumina cu ultraviolete omoara algele, iar acestea vor fi retinute in filtrul iazului sau, dupa ce se vor depune pe fundul iazului vor fi indepartate cu ajutorul unui aspirator de iaz. Pentru limpezire se poate folosi si o substanta pentru tratarea apei care actioneaza ca un floculant, grupand impuritatile de dimensiuni microscopice in particule mai mari si, prin urmare, mai usor de indepartat.

Skimmerul.

Un alt echipament pe care se recomanda sa il aveti in vedere inca de la inceput este skimmerul. Acesta are rolul de a retine frunzele, polenul, penele si alte materii care ajung in apa iazului, inainte ca acestea sa inceapa sa se descompuna si sa se depuna pe fundul iazului, afectand echilibrul apei. Skimmerul este cel care pastreaza apa in permanenta limpede si curata, astfel incat iazul sa arate mereu ingrijit.

Aeratorul pentru Iaz.

Printre parametrii pe care trebuie sa ii monitorizezi constant (astfel incat calitatea apei sa fie optima) se numara si nivelul oxigenului. Ca urmare a proceselor chimice care se intampla in iaz, o cantitate mare de oxigen este consumata in permanenta. Prin respiratie, plantele si animalele din iaz consuma oxigen si genereaza dioxid de carbon. In compensare, prin fotosinteza, plantele consuma dioxidul de carbon si elibereaza oxigen, insa numai pe parcursul zilei, in prezenta luminii. In plus, bacteriile din filtrul biologic au nevoie de oxigen pentru a neutraliza elementele periculoase precum amoniacul si nitratii din apa. Nivelul oxigenului din apa mai fluctueaza si in functie de temperatura, de presiune atmosferica sau de cantitatea de materie organica din iaz. Pentru a regla nivelul oxigenului in raport cu necesitatea, se va instala un aerator pentru iaz care pompeaza oxigen in apa.

Oxigenatorul rezolva si problema destratificarii apei. Tendinta naturala a apei de a se stratifica este un efect lent al modificarilor temperaturii. Apa calda are o densitate mai mica decat apa rece, prin urmare vara stratul de apa de la suprafata va fi mai cald. Pomparea oxigenului in iaz va destabiliza aceste straturi, iar apa va avea o temperatura relativ uniforma. Pe masura ce temperaturile scad, apa de la suprafata se raceste. Urmeaza oprirea sistemului de recirculare a apei astfel incat, in cazul in care temperaturile scad foarte tare si se formeaza gheata la suprafata apei, pestii sa se poata retrage in zonele cele mai adanci ale iazului, pentru hibernare. Pe parcursul sezonului rece se recomanda sa folositi si un dispozitiv anti-inghet. In cazul in care stratul de gheata se formeaza pe toata suprafata iazului, patrunderea oxigenului in apa va fi blocata, iar acumularea gazelor de fermentatie vor afecta echilibrul iazului si sanatatea pestilor.

O alternativa pentru ridicarea nivelului de oxigen o reprezinta si fantanile arteziene sau cascadele instalate in iaz. Prin miscarea apei se realizeaza si patrunderea aerului in corpul apei. Pentru a crea jocuri de apa, de regula, este necesara o pompa si un dispozitiv cu duze prin care apa sa tasneasca. Modelele sunt multe si variaza in functie de complexitate de la foarte simple la variante spectaculoase de fantani sau cascade combinate cu lumini.

 

Fara instalarea echipamentelor necesare, iazul ajunge in foarte scurt timp mai degraba o bataie de cap lipsita de orice urma de satisfactie si incantare, de aceea in momentul in care proiectati iazul si faceti o schita a costurilor totale, luati in calcul si aparatele de care veti avea nevoie.

Chiar si cu toate aceste masuri luate, este important sa stiti ca exista totusi posibilitatea sa apara dezechilibre majore in iaz atunci cand au loc schimbari bruste de temperatura  sau ploi torentiale care vor transporta in apa iazului substante nocive, primul afectat fiind pH-ul apei.

In astfel de situatii, se poate interveni cu tratamentele pentru iaz, care joaca un rol la fel de important in intretinerea iazului si despre care vom detalia in urmatorul articol dedicat acestui subiect.