Despre Silky v-am mai povestit. Si probabil ca nu ne vom opri aici pentru ca, in mod evident, cei de la Silky nu se opresc din inovat si perfectionat. Si cum gama de fierastraie japoneze de la Gardenpedia continua sa creasca, am mai aflat cate ceva ce merita impartasit.

Pentru cei care abia acum incep sa descopere fierastraiele japoneze - indiferent ca vorbim de cei care folosesc fierastraie in gradina sau in livada, pentru simpla toaletare sau ingrijire a pomilor, sau ca vorbim de lucrul cu lemn in ateliere, sau de pasionatii de activitati outdoor precum camping, hiking, bushcrafting sau chiar vanatoare - Silky pune la dispozitie modele in care regasim traditie, cercetare si devotament – trasaturi “batrane” de peste 100 de ani.

Despre forma lamelor sau despre cum sa alegeti manerul potrivit puteti citi aici.

De data asta vrem sa va povestim mai multe despre dintii fierastraielor Silky si tehnologiile din spatele lor.

Foarte pe scurt, lamele fierastraielor Silky sunt forjate din otel japonez de cea mai inalta calitate si taiate cu laser. Aliajele folosite si modurile in care metalele sunt prelucrate, fac din lamele Silky o combinatie unica de trasaturi aparent contradictorii: rezistenta si flexibilitate! Duritatea otelului le face rezistente la uzura si in timp, insa datorita “miezeului” moale din metal, lamele pastreaza o flexibilitate deosebita care reduc efortul de taiere si in acelasi timp protejeaza lemnul, fara a-l distruge in mod inutil.

Placarea cu crom face ca suprafata lamei sa fie extrem de dura si de rezistenta si reduce semnificativ forta de frecare - cea care opune rezistenta in procesul de taiere si din cauza careia simtiti ca trebuie sa trageti mai tare! Astfel, lamele cromate sunt extrem de netede si taie rapid si usor. Desigur, lamele placate cu crom sunt mai rezistente la rugina. Le puteti recunoaste usor dupa culoarea argintie.

Placarea cu nichel este una dintre noutatile Silky. Momentan doar cateva dintre modele beneficiaza de acest tratament, dar cu siguranta vor mai urma si altele. Avantajul acestui material este ca se toarna perfect peste margini, acoperind lama cu un invelis neted care, la fel ca si cromul, reduce considerabil forta de frecare - adica taieri eficiente, fara efort. Placarea cu nichel se face dupa ascutirea dintilor, astfel incat acestia raman ascutiti pentru mai mult timp si sunt protejati impotriva ruginii. Lamele nichelate au o culoare usor galbuie.

Majoritatea fierastraielor Silky au dintii caliti prin impuls sau prin inductie. Si despre asta v-am mai povestit in articolul anterior. Dincolo de modalitatea prin care sunt caliti, dintii mai au si alte caracteristici care ii fac sa se diferentieze intre ei si sa fie potriviti pentru diferite scopuri si lucrari.

Noi am identificat pana acum patru tipuri de dinti Silky (si suntem de parere ca ar fi util sa le aflati si voi, ca sa va fie mai usor sa alegeti).

NON-SET teeth – acestia sunt dintii care nu sunt ceaprazuiti, adica in procesul de ascutire nu sunt indoiti catre exteriorul lamei; sunt drepti, ascutiti in interior, fiecare avand patru unghiuri de taiere diferite.

Privita pe sectiune, o lama Silky cu dinti non-set este usor concava, partea cea mai groasa fiind pe latura cu dintii si cea mai subtire pe zona din mijloc. Aceasta forma reduce considerabil frecarea si distruge cu 50% mai putin din celulele lemnului in procesul de taiere. Tot datorita acestei forme, lama nu ramane blocata in lemn, iar rumegusul este foarte usor indepartat.

4-Retsume – dintii sunt ascutiti in asa fel incat fiecare 4 dinti la rand sa formeze un model, o combinatie. Aceasta configuratie lasa in urma crengii taiate o rana foarte neteda care ii permite copacului sa se regenereze mult mai usor. In plus, eliminarea rumegusului produs se face rapid, fara sa incurce utilizatorul. Fierastraiele cu dintii 4-Retsume apartin categoriei celor mai rapide fierastraie si sunt potrivite pentru lucrari dificile.

Mirai-Me – dintii sunt ascutiti cu precizie in interiorul lamei (nu sunt ceaprazuiti), fiecare dintre ei avand 4 muchii de taiere ascutite cu un briceag si o suprafata extrem de neteda. Pentru eliminarea optima a rumegusului, unul la cativa dinti (in functie de model) este ascutit in exterior, adica usor indoit in afara lamei. Acest model neregulat brevetat de Silky prin tehnologia Mirai-Me face posibila utilizarea fierastraului pentru 3 tipuri de taiere diferite: transversale (perpendicular pe directia fibrei), longitudinale (de-a lungul fibrei) si oblice (pe diagonala). Un fierstrau cu dinti Mirai-Me folosit in tamplarie, lasa lemnul foarte fin, astfel ca slefuirea ulterioara nu mai este necesara sau presupune o operatiune foarte redusa ca timp si efort.

Dintii Gokai-Me sunt si ei o nouatate. Fiecare dinte are patru unghiuri de taiere – practic, fiecare are patru laturi extrem de ascutite, dand fiecarui dinte forma unei raclete care patrunde in lemn. Dintii Gokai-Me sunt special conceputi pentru indepartarea rapida a rumegusului, si totodata ascutiti pentru performanta deosebita la toate tipurile de taieturi: transversale, longitudinale si oblice, atat in lemn verde, cat si in lemn uscat.

Configuratia dintilor sau dispunerea acestora pe lama ne arata cu precadere tipul de lemn pentru care este conceput respectivul fierastrau. Daca sunt putini pe 30 mm, inseamna ca fierastraul este destinat lucrului in lemn moale. Daca sunt mai multi, fierastraul va fi eficient in lemn de esenta tare. In principiu, 7.5 dinti pe 30 mm inseamna un fierastrau universal, ce poate fi folosit cu succes in orice tip de lemn. Orice configuratie indepartata de aceasta reprezinta un fierastrau specializat.

Nu uitati ca fierastraiele japoneze taie pe miscarea de tragere, miscarea de impingere fiind o simpla glisare a lamei!

Speram ca informatiile din articol v-au fost de folos. Aruncati o privire la noi pe site pentru cele mai noi modele si nu ezitati sa ne contactati pentru orice fel de informatii legate de Silky!