Stim ca bucuria de a avea un iaz este, uneori, umbrita de perioade mai putin fericite, in care iazul da semne ca se va transforma intr-o balta in toata regula, cu apa verde, maloasa si urat mirositoare. Este normal sa se mai intample si asa, pentru ca o amenajare acvatica artificiala nu beneficiaza de echilibrul pe care iazurile, lacurile, cascadele naturale il au inscris in biosul lor.

Daca si iazul tau se regaseste in discutia asta si traverseaza o perioada mai grea, haide sa vedem impreuna cum poti sa il ajuti sa isi recapete limpezimea si stralucirea.

In principiu, daca un iaz este executat si echipat corect si mai beneficiaza si de un stapan atent are toate sansele sa se comporte exemplar. Totusi, nu toate lucrurile stau in controlul nostru, iar atunci cand ne confruntam cu temperaturi crescute pe perioade lungi de timp, ploi acide, substante care se scurg in iaz odata cu apa de ploaie, calitatea apei din iaz este prima afectata. In astfel de situatii, este necesara folosirea substantelor chimice pentru refacerea echilibrului apei. Substantele sunt tratamente si vin in completarea echipamentelor pe care ar trebui sa le folosesti pentru iazul tau si despre care am detaliat aici.

Ca si in cazul apei din piscina, succesul in incercarea de a remedia o problema sta nu doar in tratarea efectelor, ci mai ales in identificarea si combaterea cauzelor care le provoaca. De asemenea, schema de ingrijire a iazului este puternic corelata cu succesiunea anotimpurilor, de aceea atunci cand te confrunti cu o problema este indicat sa o abordezi prin raportarea la un context mai amplu, care sa acopere toate variabilele.

Atunci cand calitatea apei din iaz este afectata - iar in cazul iazurilor cu pesti este cu atat mai important – rezolvarea trebuie sa includa o analiza a parametrilor apei pentru a nu pune in pericol sanatatea si viata pestilor. De altfel, apa trebuie testata cu regularitate, macar o data pe saptamana. Cele mai importante valori carora trebuie sa le acorzi atentie sunt: pH-ul apei, duritatea apei, duritatea carbonica, si continutul de dioxid de azot, nitrati si clor. Pentru o analiza mai detaliata a apei, exista seturi profesionale de analiza, care vizeaza nivelul amoniacului, amoniului si fosforului. Prezenta amoniacului in apa este normala, este o consecinta a procesului microbiologic de degradare a materiei organice azotate. Totusi, cand concentratia de amoniac atinge un nivel mare, mediul devine toxic pentru viata acvatica, prin urmare este necesara o monitorizare atenta a acestor valori, cu precadere in perioadele in care temperaturile sunt ridicate, iar pH-ul apei este marit.

Revenind la anotimpuri, o sa iti spunem cam ce se intampla cu iazul tau in fiecare anotimp, la ce ar trebui sa te astepti ca sa previi mai mult decat sa tratezi.

Primavara este momentul cand natura se trezeste la viata, iar iazul nu face exceptie. In aceasta perioada trebuie sa acorzi o atentie deosebita iazului pentru a-i asigura un start bun la inceput de sezon. Va trebui sa cureti sistemul de filtrare, sa il repornesti si sa adaugi bacterii pentru filtrarea biologica. La inceputul primaverii va fi nevoie sa ai mare grija de pesti, deoarece acestia au sistemul imunitar afectat dupa sezonul rece in care nu au fost hraniti. Atunci cand temperatura apei este cuprinsa intre 8 si 14 grade, pestii sunt supusi unui stres major, imunitatea lor va fi restabilita abia atunci cand apa atinge aproximativ 20 de grade. Totodata, nu uita de testarea apei si tratarea ei pentru a-i restabili echilibrul. Tratarea apei in acest moment reprezinta primul pas in preventia aparitiei algelor. Pentru eliminarea fosfatilor din apa poti folosi tuburile Phosless pe durata iernii si primaverii. Duritatea generala, duritatea carbonica si pH-ul apei pot fi restabilite la valorile optime folosind OptiPond. Acest tratament este foarte potrivit si la finalul perioadelor ploioase sau atunci cand se intensifica procesele de descompunere din iaz. Tot primavara trebuie sa te ocupi si de indepartarea malului care s-a depus pe fundul iazului pe perioada iernii – poti folosi aspiratorul pentru iaz si solutia SediFree. Stratul de mal din iaz este rezultatul descompunerii materiilor reziduale care nu au fost indepartate la timp din apa (hrana ramasa de la pesti, alge si plante moarte, frunze - toate acesta se descompun iar particulele ramase se depun mai ales in zone in care apa este slab recirculata sau filtrata). Rezultatul este un iaz cu apa tulbure si miros neplacut. Avand la baza concentratii mari de oxigen si alte tipuri de bacterii, solutia SediFree poate patrunde in stratul de namol si sa il descompuna.

Vara este perioada cand algele simt ca toata lumea e a lor. Temperaturile mari dau avant activitatii biologice din iaz, plantele cresc mai repede, iar pericolul unei invazii de alge microscopice pandeste clipa de clipa dupa colt. Pentru preventie, Aquahumin este o solutie naturala, pe baza de turba neagra, cu un continut ridicat de acid humic care contribuie la stabilirea unui echilibru biologic sanatos pentru plante. In cazul in care algele au castigat deja teren, trebuie sa treci la un tratament mai agresiv care sa le elimine. Si pentru ca este una dintre cele mai frecvente probleme cu care te poti confrunta, o sa detaliem putin mai jos care sunt cauzele care determina aparitia algelor si cum se poate castiga razboiul impotriva lor.

Principalii factori care favorizeaza aparitia si inmultirea algelor sunt: 1. un nivel ridicat al nutrientilor din apa, situatie care apare mai ales in cazul iazurilor populate cu pesti, 2. perioadele indelungate de temperaturi ridicate, 3. nivelul scazut al apei, 4. lipsa miscarii apei.

Spre deosebire de apa de la retea, apa de ploaie reduce numarul de nutrienti care hranesc algele. O alta metoda pentru a reduce acesti nutrienti o reprezinta adaugarea in iaz a plantelor acvatice care regleaza nivelul oxigenului si care absorb mineralele cu care se hranesc algele. Nuferii reprezinta o optiune foarte buna, deoarece prin frunzele lor late formeaza la suprafata apei o pelicula ce reduce cantitatea de lumina care patrunde in apa si care favorizeaza dezvoltarea algelor.

In confruntarea cu algele, pot fi folosite atat solutii naturale de remediere a situatiei, cat si substante chimice. O solutie naturala o reprezinta paiele de orz care, in contact cu algele provoaca o reactie chimica ce inhiba capacitatea algelor de a se inmulti si regenera, astfel incat acestea incep sa moara si sa dispara.

Algele care apar in iaz sunt de doua tipuri: alge filamentoase - sunt cele care apar de regula pe cursurile amenajate pentru cascade, chiar si atunci cand apa din iaz este intretinuta in parametri optimi – si algele microscopice – cele care se afla in apa, in suspensie, care coloreaza apa verde si care apar din toate motivele enumerate mai devreme.

Algele filamentoase sunt o problema mai mica, pe de o parte pentru ca ele nici nu afecteaza atat de tare calitatea apei ori aspectul iazului, iar pe de alta parte pentru ca - in cazul lor - este suficienta aplicarea unui tratament local care le va face sa dispara destul de repede.

Daca apa din iaz este verde din cauza algelor microscopice este nevoie, in primul rand sa cureti, eventual, chiar sa schimbi lampa de la clarificatorul UV. Lumina ultravioleta are rolul de steriliza algele si de a impiedica reproducerea, dar daca deja te confrunti cu o invazie scapata de sub control va trebui sa folosesti un algicid care sa le omoare, si apoi un limpezitor. Acesta functioneaza ca un floculant care, la fel ca in cazul piscinelor, va determina coagularea particulelor de mizerie pentru ca acestea sa poata fi retinute de sistemul de filtrare sau aspirate. Atentie, aspiratorul pentru piscina este diferit de cel pentru iaz si nu este indicat sa il folosesti pentru curatarea iazului deoarece poti aspira microelemente care sunt benefice pentru micul ecosistemul creat de tine.

Pentru eliminarea algelor din iaz exista doua tipuri de tratament, iar alegerea o vei face in functie de ce model de alge ai in iaz. Pentru algele microscopice care plutesc in deriva prin apa stricandu-ti zenul, te sfatuim sa folosesti AlGO Universal de la Oase. Acest tip de tratament poate fi folosit in tot iazul, intrucat administrat conform instructiunilor, nu reprezinta un pericol pentru plantele si pentru pestii din iaz. Efectul substantei este lent, pe un interval de 2-3 saptamani, iar recomandarea este sa fie aplicat in stadiul initial al invaziei algelor.

Pentru algele filamentoase recomandarea este AlGo Direct de la Oase. Aceasta substanta actioneaza prin contact direct cu algele care mor in decurs de cateva ore. In procesul de eliminare a algelor, substanta activa din acest tratament se descompune in compusii ei naturali, ceea ce permite utilizarea iazului pentru inot (acolo unde iazul are si aceasta functionalitate). Pentru o aplicare sigura, duritatea carbonica a apei trebuie sa fie de minim 3° dKH.

Toamna temperaturile incep sa scada, se apropie finalul sezonul, iar iazul trebuie pregatit astfel incat sa intre curat si ecilibrat in hibernare. Foloseste aspiratorul pentru a indeparta resturile de plante si alte particule care constituie sursa de crestere a turbiditatii din apa. Asigura-te ca ai la indemana ce iti trebuie pentru a indeparta malul de pe fundul iazului - daca iazul intra curat in iarna pesti sau sanse mai bune sa reziste sezonului rece. Curata frunzele pe masura ce cad in apa pentru a nu incepe sa se descompuna. In cazul in care iazul are o suprafata mare, poti folosi o plasa pentru frunze ca sa iti usurezi munca. Nu uita ca apa trebuie si ea testata continuare si reglata cu OptiPond.

Iarna iazul intra intr-o perioada de repaos, pestii se pregatesc pentru hibernare, iar echipamentele din iaz trebuie scoase din apa, curatate si depozitate in conditii optime pe durata sezonului rece. Pompa pentru iaz poate fi curatata cu solutia PumpClean de la Oase. Tot pe perioada iernii, poti plasa in iaz tuburile Phosless, care vor elimina nutrientii ce stau la baza dezvoltarii algelor, dar si metalele precum cuprul, plumbul si zincul. De asemenea, este necesara testarea calitatii apei, mai ales in cazul in care hranesti pestii pe durata iernii. Este foarte important sa te asiguri ca nu va ingheta toata suprafata apei, pentru ca oxigenul sa poata patrunde in continuare in apa, iar gazele care se formeaza sub apa sa poata fi eliberate.

Pe langa sfaturile de mai sus, corelate cu anotimpurile si cu schimbarile aferente care se produc in iaz in decursul unui an, ai la indemana produse dedicate care te vor ajuta sa reglezi nivelul oxigenului din apa, al pH-ului si al duritatii apei. In cazul in care folosesti apa de la retea pentru a umple sau completa volumul iazului, nu uita ca desi este curata si limpede, aceasta apa nu e cea mai buna optiune pentru pestii si plantele din iaz. Tratata intensiv pentru a nu pune in pericol sanatatea oamenilor, poate deveni periculoasa pentru pesti datorita continutului mare de clor.

Nu uita: activitatea biologica din iaz nu inceteaza niciodata si poate deveni o mare bataie de cap - mai ales atunci cand chimia nu a fost chiar punctul tau forte in scoala - iar daca simti ca situatia a scapat de sub control poti oricand sa apelezi la echipe de profesionisti care te vor ajuta sa reinstalezi armonia in paradisul tau acvatic mai repede si mai usor decat ti-ai putea imagina.

Iti dorim sa te bucuri de serile de vara relaxante pe malul iazului tau si mult succes in ingrijirea lui!