Odata cu venirea primaverii ne dezmortim incet, tragem aer in piept si facem tot ce putem pentru a ne bucura de natura dupa somnul prea lung de care a avut nevoie pentru a se reface. Vrem soare bun si prietenos, aer curat si, evident, cat mai mult verde. Daca ai o gradina sigur ti se joaca prin minte o multime de ganduri despre ce ai putea sa faci mai repede ca sa te bucuri de ea. Este momentul perfect sa te ocupi si de stratul tau de gazon care iti va face fiecare zi mai buna. In acest articol o sa vorbim despre fertilizarea gazonului si despre aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand apelezi la ingrasaminte care sa ajute iarba verde de acasa sa creasca mare si frumoasa.

Fertilizarea gazonului este unul dintre pasii esentiali care trebuie respectati  in ingrijirea peluzei. Tunderea cu regularitate a gazonului contribuie la cresterea unor radacini puternice si rezistente, asa ca si copiii si animalele vor putea zburda in voie pe zona cu gazon, dar are dezavantajul de a scadea – prin taierea firului de iarba - cantitatea de nutrienti necesara dezvoltarii, astfel ca va fi nevoie sa fertilizam solul in mod regulat.

Ingrasamintele la care poti apela sunt de doua feluri, organice sau chimice. In timp ce fertilizantii organici sunt compusi din resturi vegetale, fertilizantii chimici sunt varianta mai rapida la care putem apela, dar deopotriva daunatoare mediului. Daca optezi pentru a doua varianta, recomandam sa faci in prealabil un test al solului, pentru a stabili atat nivelul pH-ului, cat si cel al nutrientilor, astfel incat sa eviti imprastierea in sol a unor substante care nu sunt necesare, dar care vor face rau. Atentie mare mai ales la produsele care contin si substante de erbicidat! Natura te roaga sa le eviti daca pe peluza ta nu se afla buruieni.

Principalele substante nutritive de care gazonul are nevoie pentru a se dezvolta sunt azotul, fosforul, si potasiul.  Pe piata o sa gasesti fertilizanti care contin aceste elemente in concentratii diferite, asa ca o analiza a solului si a ambalajului ingrasamintelor o sa te ajute sa alegi produsul potrivit tinand cont de consistenta pamantului, de nevoile gazonului, dar si de anotimpul in care faci fertilizarea. De exemplu, un amestec potrivit pentru fertilizarea facuta primavara va avea in compozitie 20%  azot (necesar pentru cresterea si dezvoltarea gazonului), 5% fosfor  (stimuleaza cresterea radacinii), 10% potasiu (mareste rezistenta la daunatori si conditii climatice nefavorabile).

In mod normal, ingrasamantul pentru gazon este aplicat aproximativ de trei ori pe an. Primavara, martie-aprilie  –  fertilizand, vei asigura cresterea si indesirea ierbii. Iti recomandam un produs cu actiune lenta; tuns cu regularitate, gazonul are nevoie de fertilizare constanta, nu rapida.  Vara, iunie-iulie, este necesara refacerea cantitatii de substante nutritive din sol, dar fara a exagera. In schimb fertilizarea facuta toamna este esentiala, deoarece, in timp ce gazonul va inceta sa mai creasca la suprafata, isi va dezolta radacinile pe durata iernii, fapt care ii va asigura un start puternic  odata cu venirea primaverii. Nu in ultimul rand, va trebui sa ai grija ca solul sa fie irigat astfel incat sa sustina absorbtia optima a nutrientilor de catre firele de iarba. Specialistii recomanda sa uzi bine peluza cu o zi sau doua inainte. Aplica ingrasamantul dupa ce s-a uscat si apoi uda iarasi usor – apa o sa curete firele de iarba si o sa faciliteze patrunderea nutrientilor in sol.

Pe langa sfaturile pe care le-am pregatit pentru tine, noi, cei de la Gardenpedia, iti punem la indemana si produsele de care ai nevoie pentru fertilizarea gazonului. La noi pe site vei gasi atat variante de ingrasamant (asa ca vei putea alege in functie de nevoile tale specifice), cat si dispozitive de imprastiat. Acestea pot fi folosite atat la insamantare, cat si la fertilizare si te vor ajuta sa distribui uniform granulele de ingrasamant, pe toata suprafata.

Primavara senina si succes in tot ce iti propui pentru gradina ta!