Anul acesta am mai crescut si am updatat putin gama noastra de articole pentru gradina, iar printre cele care si-au gasit loc in magazinul nostru se numara produsele pe baza de zeolit, de la ZECO.

Ce este zeolitul si de ce credem ca o sa spui: “super, vreau si eu”?

Foarte pe scurt, zeolitul este un minereu care se gaseste in natura si care se formeaza prin depunerea cenusii vulcanice in lacuri sau mari cu apa sarata.

Un zacamant important de zeolit din tara noastra se afla in judetul Brasov, in zona Rupea, iar exploatarea lui a inceput in anul 2018 de catre grupul de firme Zeolites, infiintat in 2013. Dintre tipurile de zeoliti care se regasesc in natura, zeolitul clinoptilolit extras si prelucrat de catre Zeolites Production se remarca prin puritatea sa (de peste 85%) si prin capacitatea de absorbtie a microparticulelor, proprietate care le confera puterea de a curata mediul in care sunt folositi. Avand avantajul de a nu isi modifica caracteristicile si calitatile in urma prelucrarii, zeolitul poate fi utilizat intr-o gama foarte larga de industrii – agricultura, industria petrochimica, farmaceutica si altele.

Principalele proprietati pentru care sunt folositi zeolitii tin de capacitatea de absorbtie si de eliminare a apei si de capacitatea de filtrare a substantelor toxice in forma lichida, solida sau gazoasa. Minereul de zeolit poate absorbi metalele grele, microparticulele din apa, amoniacul toxic, hidrogenul sulfurat si alte substante toxice pentru organism.

Pentru cine e pasionat de chimie si vrea sa inteleaga mai multe despre mecanismul natural care face ca zeolitii sa fie atat de minunati, va spunem direct ca gasiti toate detaliile pe pagina oficiala a Zeolites Production. Noi o sa va povestim mai departe de ce am ales sa ne imbogatim portofoliul cu aceste produse.

Sub forma de granule, ori sub forma de pulbere, zeolitul isi gaseste foarte usor intrebuintari in agricultura, indiferent ca vorbim despre fermele de animale sau despre cultura plantelor, prin urmare beneficiile folosirii zeolitului in gradina sunt multiple si ne bucuram ca il putem aduce si noi mai aproape de gradinarii pe care ii servim deja de 10 ani.

Produsele pe care noi le-am adaugat pana acum pe site sunt - majoritatea - destinate imbunatatirii solului si protectiei plantelor. Datorita capacitatii zeolitului de a absorbi apa si de a o elibera ulterior, granulele pot fi folosite pentru a regla gradul de umiditate atat in aer, cat si la nivelul solulului. Caracterul hidrofil al zeolitului este asigurat de structura poroasa a acestui minereu, care ii permite sa absoarba cantitati mari de apa in perioadele cu umiditate crescuta si sa o elibereze ulterior in perioadele secetoase. Astfel, mineralele functionalizate pot fi folosite atat outdoor, in straturile de flori, legume din gradina, cat si indoor, in ghivecele cu flori, unde vor regla inclusiv umiditatea aerului, nu doar a substratului din vasele cu flori si plante decorative de interior.

Minereul de zeolit este recomandat pentru utilizarea simultana cu fertilizantii speciali pentru orice planta. Similar stocarii rezervelor de apa, minereul de zeolit absoarbe si depoziteaza substantele nutritive din fertilizanti, pe care apoi le elibereaza treptat, pentru un efect lent asupra plantelor, eliminand riscul arderii lor prin aplicarea unei cantitati prea mari de ingrasamant. Minereul de zeolit este un fertilizant natural in sine, prin proprietatile sale de a imbunatati structura solului: folosind zeolit se realizeaza controlul umiditatii, solul devine mai aerat, sistemul de radacini al plantelor se dezvolta mai rapid, semintele au o rata mai mare de germinare.

O atentie deosebita o merita beneficiile pe care zeolitul le aduce peluzei de gazon din curtea ta. Cu totii stim ca dorinta de a avea in curte o patura moale de gazon verde, sanatos este din ce in ce mai prezenta in randul detinatorilor de gradini. Capacitatea zeolitului de a regla umiditatea solului, de a controla eliberarea si consumul substantelor nutritive ajuta la prevenirea multor riscuri inerente provocate, de exemplu, de ploi prea abundente la inceputul primaverii sau de o fertilizare excesiva.

Pe langa beneficiul adus in cultura plantelor prin imbunatatirea solului, zeolitul este o solutie la indemana pentru combaterea daunatorilor - furnici, limacsi, melci - dar si alti paraziti – fungi, mucegai, insect daunatoare.

Pulberea de zeolit poate fi folosita si pentru combaterea mirosurilor neplacute in tarcurile pentru animale, in litierele pentru pisici, in lada de compost unde procesul de dezintegrare a materiei organice genereaza mirosuri foarte puternice, dar si in recipientul pentru gunoi.

Acest minereu poate fi de ajutor si in sezonul rece, constituind o buna solutie de anti-derapant pentru aleile din curte, dar si pentru uz la scara larga, pe drumuri publice. Spre deosebire de sare care afecteaza plantele din jurul aleilor, odata cu topierea zapezii, zeolitul de pe alei poate fi maturat in spatiile cu plante din apropierea cailor de acces, unde va actiona ca ingrasamant natural. Mai mult, pudra fina de zeolit poate fi un bun invelis protector pentru pomii fructiferii atunci cand iarna e nehotarata (asa cum a fost in ultimii ani), si ba pleaca, ba se intoarce, de nu mai stim ce sa credem si la ce sa ne asteptam.

Asadar, zeolitul e bun la casa omului cam indiferent de anotimp si pentru foarte multe provocari pe care le poti intampina in gospodarie, dar noi le-am detaliat doar pe cele legate de gradina si de ingrijirea plantelor.

Va invitam sa descoperiti pe site-ul nostru toata gama de produse pe baza de zeolit si sa le folositi cu incredere pentru ca absolut toate contin 100% zeolit clinoptilolit activat si detin atestare pentru agricultura ecologica conform Regulamentului Comisiei Europene Nr. 834/2007 si 889/2008. Cu alte cuvinte, veti creste plante mai sanatoase, fara a afecta mediul inconjurator in timpul cultivarii lor si veti si sustine o afacere romaneasca. Numai avantaje! ?

Spor la gradinarit, anotimp dupa anotimp!