O gradina de zarzavaturi si legume necesita o atentie deosebita, daca dorim sa pastram intacte culturile si sa ne bucuram de ele. Din fericire, natura ne-a oferit tot felul de mijloace care sa ne ajute in acest proces. O serie de plante si legume se completeaza reciproc, fiind optim pentru ele sa fie amplasate impreuna, scutindu-ne astfel de stropirea suplimentara.

Astfel, semintele de busuioc fac casa buna cu rosiile. Busuiocul, crescut printre rasadurile de rosii, le fereste pe acestea de daunatori. In plus, combinatia dintre cele doua are un rezultat deosebit si in farfurie!

Si daca tot vorbim despre daunatori, acestia mai pot fi tinuti la distanta si de catre galbenele, care, pe langa faptul ca sunt plante ornamentale deosebit de frumoase, au si proprietati terapeutice uimitoare. Asadar, umpleti curtea cu rasaduri de galbenele si veti scapa fara solutii pulverizate impotriva micilor daunatori!

Va place varza calita, cu cimbru? Ei bine, si verzei ii place compania acestei plante aromatice care, plantata in apropierea ei o va feri pe varza atat de fluturii albi, cat si de hilemia sau peride.

In materie de insecte, florile pastailor de fasole sunt un remediu excelent pentru porumb. Amplasate impreuna, vrejurile de fasole se vor bucura sa se catere nestingherite pe tulpina porumbului si, rasplatindu-l pentru bunavointa, va atrage toate insectele daunatoare ale acestuia, in florile ei.

O alta metoda simpla si la indemana pentru a scapa de anumiti daunatori este sa va imprieteniti cu macaleandrii, gaitele si auseii, dandu-le de mancare amestecuri de graunte de mei cu seminte de floarea soarelui si apa. Evident, locurile pe care le amenajati pentru hrana pasarilor tineti-le departe de drumul pisicilor. Aceste zburatoare vor invata pe de rost gradina dumneavoastra si vor feri plantele si legumele de daunatori!