Asa-i ca atunci cand lucrezi in gradina aduni in jurul tau gramajoare de resturi de tot felul pe care mai apoi te tot gandesti unde sa le ascunzi pentru ca in urma ta gradina sa ramana ordonata si curata? Ei bine, strange gramajoarele intr-o gramada mai mare si ascunde-o bine pentru ca ai acolo o resursa foarte importanta care, folosita cum trebuie, o sa-ti aduca multe beneficii in activitatea gradinareasca.

Resturile vegetale din gospodarie inseamna (daca faci ce scrie mai jos) compost: un ingrasamant bio pe care inclusiv mama natura il intrebuinteaza cu succes acolo unde oamenii nu se baga. Acest tip de ingrasamant este rezultatul unui proces lent de descompunere a resturilor vegetale, in urma caruia structura solului se modifica, devenind mult mai bogat in humus. Un sol bogat in humus inseamna plante care cresc mai repede, mai sanatoase, mai rezistente, mai puternice (in procesul de descompunere, anumite microorganisme si ciuperci produc substante antibiotice capabile sa distruga daunatorii si agentii patogeni). Dupa cum vezi, avantaje peste avantaje, asa ca sa trecem la treaba si sa vedem ce si cum trebuie facut ca sa obtii un compost de calitate.

Cum Poti Incepe Sa Faci Compost In Gospodaria Proprie?

In primul rand, gramada pentru compost trebuie amplasata direct pe sol (eventual pe un pat de crengi, pentru ca aerul sa circule mai usor). Platformele betonate nu sunt indicate pentru ca inhiba procesul de descompunere asa ca organismele vii din sol nu mai pot sa dea navala in gramada ta si sa isi faca treaba.

Gramada nu trebuie sa fie o gramada in sensul propriu, o poti ascunde in lazi de lemn, butoaie, vase prin care sa circule aerul, esential este doar contactul direct dintre resturi si sol si un pic de umbra deasupra. De asemenea, poti sa si acoperi gramada, dar avand grija la acelasi lucru: lasa aerul sa circule. O poti acoperi cu paie, pamant, tulpini de cartofi. Nu folosi folie din plastic (nu doar ca nu e sanatos, dar mai e si inestetic).

Care Sunt "Ingredientele" Pentru Un Compost Bun?

Ce trebuie sa contina? Un compost bun este un compost cu un raport optim carbon-azot, asa ca ingredientele trebuie sa fie… ai ghicit, bogate in carbon si azot.

Arunca in gramada de compost resturi vegetale cu continut ridicat de apa (resturi de legume de la bucatarie sau legume alterate pe care nu le mai folosesti), flori, frunze, zat de cafea, coji de oua, resturile de la gazonul tuns, gunoi de grajd sau de la pasari si ai obtinut continutul de azot necesar.

Pentru partea de carbon poti folosi crengile cazute pe jos dupa toaletarea copacilor, aschii de lemn, rumegus, coji de nuci sau alune, paie, stiuleti de porumb, frunze uscate, cartoane (netiparite).

Nu ai voie (adica ai, dar nu iti recomandam) sa adaugi in gramada pentru compost deseuri din plastic sau sanitare, resturi animale (oase, carne), resturi vegetale provenite de la plante tratate cu substante chimice, buruieni care au atins faza de productie a semintelor (o sa le bagi inapoi in pamantul pe care ai muncit sa il scapi de iarba rea).

Gramada ar trebui sa aiba totusi o logica, asa ca incearca sa alternezi ingredientele in straturi – un strat bogat in azot, urmat de un altul bogat in carbon -  de aproximativ  15-20 de cm inaltime, avand grija ca fiecare strat sa fie udat.  Procesul de descompunere este unul de durata, undeva intre 6 si 12 luni. Este indicat ca aproximativ o data pe luna sa descoperi gramada si sa intorci straturile din ea pentru a patrunde mai mult aer in interiorul ei. Pe langa diversitatea mare a materialelor folosite - diversitate care garanteaza un compost bogat in substante nutritive - aerarea prin intoarcerea frecventa a straturilor este garantia unui compost de calitate. Odata finalizat procesul de descompunere, compostul va avea aspectul unui pamant usor, aerat, cu miros proaspat, reavan, de padure. Este indicat sa il imprastii pe suprafata de cultivat toamna, pentru ca astfel va putea trece si prin procesul de inghet. Trebuie aplicat cu masura, pentru a evita sufocarea terenului – ce e mult strica.

Compostul Inseamna Gradinarit Responsabil.

Asadar… muncim cu drag si spor, strangem tot ce se poate de prin gradina si ne facem propriul compost.

La toamna inveleste-ti gradina cu el si intra astfel in circuitul asta fabulos in care poti sa observi, pe de o parte, cum natura se regenereaza si, pe de alta parte, cum ne rasplateste atunci cand o respectam si luam de la ea ce ne ofera, fara sa o agresam cu substante chimice periculoase si pentru ea si pentru sanatatea noastra.