Anotimpul renasterii naturii bate la usa. Primavara trezeste in noi pofta de viata si de gradinarit. Peste tot, pe campuri sau in propriile gradini, oamenii dau zor cu plantatul diferitelor seminte de legume sau seminte de flori. Tu stii ce sa plantezi in luna februarie, in asa fel incat, sa te poti bucura tot restul anului de gradina ta? Iata, mai jos, o serie de plante ce trebuie sadite incepand cu a doua jumatate a lunii februarie!

Inainte de toate este absolut necesar sa va asigurati ca aveti cele mai bune seminte pentru insamantat, pentru a obtine un randament optim. Marcile consacrate de seminte pentru plante aromatice pot fi o garantie in acest sens, dar si cultivatorii specializati, de la care puteti cumpara cu incredere pachete de seminte. Aveti grija si la pamantul pe care il folositi. Va recomandam sa va orientati catre un pamant special pentru rasaduri, pentru ca acesta este imbogatit cu toti nutrientii necesari pentru o germinare sanatoasa si o crestere echilibrata.

Pentru o gradina frumoasa, plina de culoare si arome de care sa te bucuri mai apoi in farfuria ta, este bine de stiut ca acum este luna in care se planteaza seminte de patrunjel, rozmarin, maghiran, cimbru, cimbrisor, busuioc si oregano. Daca, majoritatea plantelor se inmultesc prin seminte, fiind necesar doar sa le sadim, pentru salvie, rozmarin, cimbru si oregano mai intai trebuie sa obtinem butasii care, mai apoi se planteaza in pamant (se taie o crenguta din aceste plante, de aproximativ 10 cm, se lasa intr-un pahar cu apa pana incoltesc radacinile).

In ce priveste legumele care pot fi cultivate in gradina, luna februarie este in general prea timpurie pentru semanatul semintelor direct afara. Daca totusi primavara da semne de graba, puteti semana direct in solarii sau sub folie pentru a mentine astfel o temperatura constanta, indiferent de carpiciile vremii. Legumele cu rezistenta deosebita la temperaturi scazute sunt cele varzoase - varza, gulia, salata - au nevoie de temperaturi de min 6-10 grade C in timpul noptii pentru a rezista). 

Totusi, semintele de varza, ardei gras, gogosari, gulii, brocoli, ridichi, rosii si castraveti pot fi semanate acum in recipiente speciale pentru rasaduri si transferate in gradina cand au devenit suficient de viguroase si cand temperatura solului este propice fiecarei legume in parte. In general este recomandat sa estimati momentul in care in zona nu mai exista risc de inghet tarziu de primavara. Spre exemplu, rasadurile de rosii au nevoie sa parcurga o perioada cuprinsa intre 55 si 65 de zile de la germinarea semintelor pana la transferul  in gradina.

 

Atentie la distanta dintre rasaduri! Desi unele plante pot fi pretentioase cand vine vorba despre spatiul vital, majoritatea cultivatorilor recomanda 3-6 cm intre plante, pentru a se putea dezvolta normal. De asemenea, nu uitati de fertilizarea rasadurilor. Pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata, rasadurile de legume au nevoie de radacini puternice care sa poata sustine un foliaj bogat si sanatos. In acelasi timp, trebuie sa te gandesti ca din rasadurile pe care le ingrijesti acum, vor creste legumele cu care iti vei hrani intreaga familie. Cu siguranta nu vrei pesticide si alte substante nesanatoase pe masa ta. Orienteaza-te inca de la inceput spre un fertilizant 100% ecologic si natural, care sa ofere beneficii reale plantelor tale.

Razele soarelui te imbie sa stai cat mai mult afara si iti cauti de lucru in aer liber? Februarie este o luna buna pentru a te ocupa de livada. Este momentul propice pentru a curata pomii de crengile uscate de peste iarna si pentru a da coroanei forma ideala. Pentru ca aceasta activitate sa fie una relaxanta pentru tine si totodata benefica pentru pomi, iti recomandam o foarfeca de gradina de calitate, care sa asigure taieri curate si precise, si o vindecare rapida a ramurilor. Daca ai in plan lucrari de amploare in livada sau pe langa casa, poate ar fi bine sa iti completezi gama de unelte cu un fierastrau de gradina, care sa iti usureze munca si sa ajute pomii sa se refaca imediat.

In ceea ce priveste plantele ornamentale, acum este momentul potrivit sa tundeti trandafirii cataratori, sa plantati semintele si bulbii care va vor umple gradina de culoare.

Daca riscul temperaturilor foarte mici a trecut, puteti curata gradina de resturile vegetale care s-au strans peste iarna pentru ca ele reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea parazitilor, daunatorilor si a muschiului. Strangeti frunzele si crengile de pe gazon si pregatiti peluza pentru noul sezon. In cazul in care aveti de gand sa infiintati acum o suprafata noua cu gazon, puteti profita de zilele mai calde pentru a pregati terenul. Acesta trebuie curatat de buruieni, sapat pentru a absorbi apa si oxigen si fertilizat, astfel incat in luna martie cand veti semana gazonul, semintele sa aiba mediul propice pentru dezvoltare.

Nu uitati nici de plantele de interior, in curand intra din nou in perioada vegetativa. Asigurati-va ca radacinile lor au suficient spatiu sa se dezvolte, iar substratul contine resursele necesare pentru a sustine aceasta dezvoltare - schimbati pamantul si ghivecele cu altele mai mari acolo unde este cazul sau adaugati fertilizant in functie de nevoile plantelor. Pentru imbunatatirea drenajului si a nivelului de oxigen din ghivece puteti amesteca pamantul cu granule de argila expandata. Nu uitati ca substratul proaspat pentru ghivece asigura necesarul de substante nutritive pentru aproximativ 3 luni, dupa care trebuie sa adaugati fertilizant suplimentar pana cand plantele intra iarasi in repaus vegetativ.

In aceasta perioada, va puteti ocupa de micile reparatii necesare dupa ce ploaia, vantul si zapada si-au facut de cap: mobilierul de gradina pe care, poate, l-ati lasat afara peste iarna, solarul, gardul sau terasa au nevoie de curatare si de revopsire.

Si desigur, acesta este doar inceputul, marea bucurie vine in martie!