Luna martie aduce oficial primavara si deschide larg portile gradinilor. Chiar daca inca pot veni zile mai reci, putem incepe sa punem in aplicare planurile pe care le-am facut in ianuarie si in februarie, sau poate chiar anul trecut.

Astfel, in aceasta luna pomii si via beneficiaza de tratamente fitosanitare, incepand chiar cu primele zile ale lunii. Mai mult, solul care nu a fost deja fertilizat organic spre sfarsitul lui februarie, trebuie tratat tot in această perioada. De asemenea, daca este necesar, tot acum se vor planta pomii si arbustii fructiferi.

Daca ai pus rasaduri de legume luna trecuta, trebuie sa te ocupi in continuare de ele. Daca inca nu ai facut asta, nu este prea tarziu, poti pune rasadurile si luna aceasta. Este cea mai buna perioada pentru insamantarea rosiilor, castravetilor, vinetelor si ardeilor. Atentie, in zilele insorite este necesar sa aerisiti solarul! Tot acum se pot semana si ceapa, morcovul, spanacul, mararul, pastarnacul, fiind necesar sa le acoperiti cu folie. In materie de plante aromatice, martie este luna leusteanului, patrunjelului, mentei, arpagicului si chiar levanticii. Nu uita sa iti procuri un fertilizant ecologic, natural, care sa sustina dezvoltarea sanatoasa si echilibrata a plantelor tale.

Pentru cei care doresc sa isi amenajeze o gradina cat mai frumoasa, luna martie este ideala pentru a pregati solul cu fertilizanti si ingrasaminte, pentru montarea unor sisteme de irigat sau mutarea arbustilor, chiar inainte ca mugurii acestora sa inceapa sa se desfaca. De asemenea nu trebuie uitati nici trandafirii, care au nevoie tot in martie sa fie stropiti cu substante adecvate, impotriva petelor negre. Gardurile vii trebuie curatate de crengile uscate si tunse in forma dorita.

Gazonul are nevoie de o atentie deosebita in aceasta perioada, pentru a-i asigura un start sanatos si durabil. In cazul in care peluza exista deja din anii trecuti, indeparteaza resturile vegetale de pe suprafata ei. Ar fi ideal sa folosesti un aerator/scarificator pentru gazon – vei imbunatati structura solului, drenajul si capacitatea lui de a absorbi oxigenul, apa si substantele nutritive. Dupa aceasta operatiune, analizeaza peluza pentru a  identifica eventuale goluri care au nevoie de reinsamantare.

Daca stratul de gazon nu a fost creat inca dar face parte din proiectele tale, poti trece la treaba acum. Pregateste terenul curatandu-l de buruieni, frunze, crengute, apoi sapa-l pentru a permite oxigenului si apei sa patrunda in structura lui. Ideal ar fi sa presari si ceva nisip inainte de a insamanta gazonul deoarece crescand cantitatea de nisip din sol acesta nu se va colmata, iar semintele isi vor dezvolta sistemul radicular mai usor si mai eficient. Tot pentru imbunatatirea solului, puteti folosi zeolit – zeolitii sunt minerale naturale cu structura poroasa, foarte potrivita atunci cand dorim afanarea solului. Un alt avantaj al lor sta in faptul ca regleaza umiditatea solului, reduce nitratii din apa, echilibreaza pH-ul solului, sustin procesul de metabolism al plantelor sustinand o crestere armonioasa.

In ce priveste plantele medicinale, acum e momentul potrivit pentru recoltarea scoartei de alun, radacinii de brusture, mugurilor de coacaz negru, lemnului dulce, mugurilor de maces, cetinii de molid, radacinii de osul iepurelui, papurei, papadiei, parului, cetinii de pin, spanzului, untul pamantului, etc.

Plantele de pe balcon sau din apartament au si ele nevoie de ingrijiri in aceasta luna. Odata cu iesirea din perioada de repaus vegetativ, trebuie sa te asiguri ca au conditiile optime de dezvoltare. Unele plante au nevoie sa le schimbi pamantul si ghiveciul cu unul mai mare, altele pot avea nevoie doar de fertilizant. Si pentru ca e primavara si ai nevoie sa aduci casei un suflu proaspat, vesel si optimist, iti recomandam sa pui un strat de hidrogranule colorate sau de pietricele decorative peste pamantul din ghiveci. Vei uda plantele mai rar, pentru ca mentin un nivel mai ridicat al umiditatii in sol si vei obtine un efect vizual deosebit.
Daca nu mai exista pericolul de inghet, poti scoate la soare si plantele pe care le tii pe terasa.

O primavara insorita si spor la gradinarit iti dorim!