In calendarul iubitorilor pamantului, luna martie reprezinta o adevarata provocare. Lucrul la camp sau in gradini este acum in toi si depinde foarte mult de vremea capricioasa. Cu toate acestea, o serie de indeletniciri trebuie realizate, pentru a ne bucura pe parcursul anului de roadele pamantului.

Astfel, in aceasta luna pomii si via beneficiaza de tratamente fitosanitare, incepand chiar cu primele zile ale lunii. Mai mult, solul care nu a fost deja fertilizat organic spre sfarsitul lui februarie trebuie tratat tot in această perioada. De asemenea, daca este necesar, tot acum se vor planta pomii si arbustii fructiferi.

Munca la camp presupune ingrijirea culturilor care urmeaza sa fie recoltate in toamna, curatarea solului de resturile vegetale ramase de peste iarna, precum si nivelarea acestuia. Si, pentru ca orice cultura de primavara are un calendar bine stabilit, in functie de temperatura se pot insamanta acum solurile cu mazare, grau, trifoi, urmand ca, in zilele cu temperaturi de peste trei grade Celsius la sol sa se recurga la insamantarea cu sfecla de zahar, nutret si, chiar, binecunoscutele plante coriandru si anason.

In ce priveste legumele, cu precadere cele de solar, martie este luna potrivita pentru ultima insamantare la rosii, vinete, castraveti si ardei. De asemenea, rasadurile realizate in luna februarie trebuiesc intretinute periodic. Atentie, in zilele insorite este necesar sa aerisiti solarul! Tot acum se pot semana si ceapa, morcovul, spanacul, mararul, pastarnacul, fiind necesar sa le acoperiti cu folie. In materie de plante aromatice, martie este luna leusteanului, patrunjelului, mentei, arpagicului si chiar levanaticii.

Pentru cei care doresc sa isi amenajeze o gradina cat mai frumoasa, luna martie este ideala pentru a pregati solul cu fertilizanti si ingrasaminte, pentru montarea unor sisteme de irigat sau mutarea arbustilor, chiar inainte ca mugurii acestora sa inceapa sa se desfaca. De asemenea nu trebuie uitati nici trandafirii, care au nevoie tot in martie sa fie stropiti cu substante adecvate, impotriva petelor negre. Totodata, gazonul trebuie ingrijit, iarba putand fi taiată la o lungime de maximum 4-5 cm. Gardurile vii trebuie curatate de crengile uscate si tunse in forma dorita.

In ce priveste plantele medicinale, acum e momentul potrivit pentru recoltarea scoartei de alun, radacinii de brusture, mugurilor de coacaz negru, lemnului dulce, mugurilor de maces, cetinii de molid, radacinii de osul iepurelui, papurei, papadiei, parului, cetinii de pin, spanzului, untul pamantului, etc.

Nu uitati nici de plantele de apartament, care necesita o atentie deosebita si care trebuie tunse si curatate, scoase la soare pentru a se regenera dupa anotimpul rece. De asemenea, spre sfarsitul lunii, doar in cazul in care nu exista pericolul de inghet si bruma, lamaii si cactusii pot fi si ei dati la soare. Se pot planta, tot acum, diferite citrice.
Si cum munca in sezonul renasterii naturii nu se incheie aici, intr-un alt articol vom continua seria de activitati necesare obtinerii unor culturi sau gradini perfecte!